Social 25 Iulie 2007 23:34
Prima incercare serioasa de a pune in relatie literatura cu artele cool nu a convins.

Ca intentie, "ArtText", proiectul multimedia initiat de Muzeul Literaturii Romane si finantat de Administratia Fondului Cultural National, e prima incercare notabila de a pune in legatura literatura cu doua zone cool ale artelor - muzica electro si visual-ul. Daca dansul contemporan sau teatrul au inceput de ani buni sa se deschida spre aceste arte, incercand, prin performance-uri si instalatii, fuziuni capabile sa seduca
publicul tanar, literatura a ramas intr-o zona mai retardata.

Cu toate astea, in zone mai underground, au aparut poeti si prozatori foarte tineri care practica scriituri foarte avansate, intens influentate de imaginarul tehnologic de ultima ora; or, trei din cei patru scriitori prezenti in acest proiect ilustreaza aceasta noua tendinta. Valentina Chirita si Gabi Efimie (autoarea unui volum, "Ochi rosii polaroid", care a prins doua nominalizari importante: Premiul Uniunii Scriitorilor si al revistei Cuvantul), de exemplu dizolva ideea modernista de sine intr-o entitate cvasiobiectuala, "neoumana", iar Catalin Furtuna, chiar mai radical, refuza sa mai vorbeasca despre om, transformand mecanisme defecte in personaje deliricizate. Probabil acesta a fost motivul pentru care stefan Tiron a tinut sa fie prezent un proiect printr-un subtitlu - unul cam prea metaforic, "subtitrare avansata la imagini prelucrate", ce are in vedere rolul de ancilla al literaturii intr-o lume dominata de imagini. Altfel spus, din perspectiva unui individ dezinteresat de lectura, care se formeaza inghitind imagini, literatura mai inseamna ceva doar ca adjuvant al imaginii, deci ca "subtitrare avansata".


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.