Social 20 Iulie 2007 23:27
Inventatoarea celui mai cunoscut personaj din literatura ultimilor ani cistiga cam un milion de lire la trei zile din drepturi de autor si vinzarea obiectelor promotionale.

J.K. Rowling este un caz aproape suspect: daca la sfirsitul anilor '90 muncea pentru bani putini prin cafenele pentru a-si intretine copilul, acum este in topul celor mai bogati o suta de oameni. De regula, asemenea deznodaminte se gasesc in scenariile hollywoodiene care propovaduiesc egalitatea de sanse si mitul visului implinit.

Cu toate acestea, J.K. Rowling este un personaj real. Joanne Rowling s-a nascut in 1965 in apropiere de orasul englez Bristol, a copilarit la tara, unde a inceput sa-si scrie primele povesti. A absolvit Universitatea din Exeter, cu specializarea franceza-limbi clasice, a studiat un an la Paris, dupa care s-a mutat la Londra, unde a lucrat ca secretara la Amnesty International. In aceasta perioada, Rowling povesteste ca i-a venit ideea de a scrie povestea unui baietel-vrajitor. La inceputul anilor '90 s-a mutat in Portugalia, unde preda limba engleza strainilor si unde l-a si cunoscut pe primul ei sot, un jurnalist de televiziune. Casnicia a durat mai putin de un an si, dupa divort, Rowling s-a mutat impreuna cu fiica sa, Jessica, la Edinburgh, unde a facut cunostinta cu somajul si cu problemele financiare. A lucrat in mai multe cafenele, unde a si continuat sa scrie, gurile tabloidale speculind ca prefera sa stea cit mai putin in apartamentul sau, care nu avea incalzire. La sfirsitul anului 2001 s-a casatorit cu actualul sau sot, un medic anestezist, alaturi de care i-a nascut pe fiul si pe fiica ei cea mica.

1995 este, in schimb, anul care avea sa-i transforme viata dintr-o intriga a complicatiilor financiare, intr-o ascensiune neprevazuta in clasamentul celor mai de succes femei. Atunci a terminat prima carte din viitoarea serie „Harry Potter“, „Harry Potter si piatra filosofala“. Manuscrisul a fost trimis la mai bine de zece edituri, fiecare refuzind, pe rind, publicarea romanului. Un an mai tirziu, personajul din umbra care decide, intr-o oarecare masura, soarta lui Harry Potter se dovedeste fiica directorului Editurii Bloomsbury, care a citit pe nerasuflate primele capitole ale cartii, lucru care l-a determinat pe tatal ei sa publice povestea. Una dintre conditii a fost ca autoarea sa semneze sub pseudonimul J.K. Rowling, pentru a preveni eventualele reticente ale cititorilor in fata unei carti scrise de o femeie. In 1997 a primit primul boom: 100.000 de dolari din partea editurii americane care a cumparat drepturile de publicare pentru „Harry Potter“. Astazi, la zece ani de la debut, pretul unui volum din primul tiraj „Harry Potter“ editat de Bloomsbury ajunge intre 16.000 si 25.000 de lire sterline. A continuat sa scrie, a publicat pina astazi sase volume despre scoala de magie de la Hogwarts, a cedat drepturile de autor celor de la Warner Bros., care au facut cinci ecranizari dupa „Harry Potter“, toate fiind record: fie in materie de vinzari, fie in materie de incasari de box office. Vineri noapte se va lansa ultimul volum din seria aventurilor cu Harry Potter, moment-cheie pentru cariera autoarei. „Eram complet necunoscuta si nici unul dintre prietenii mei nu stia pe nimeni celebru“, povesteste Rowling intr-un interviu pentru ziarul britanic „The Telegraph“. De atunci, scriitoarea a intilnit-o de doua ori pe regina Angliei, a fost la Casa Alba si a fost invitata de Nelson Mandela in Africa de Sud.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.