Social 17 Iulie 2007 00:55
Doar 15% dintre romani calatoresc

Anual, doar 15% dintre persoanele cu varsta de 7 ani si peste au petrecut o vacanta care presupune cel putin 4 nopti consecutive de cazare in afara locuintei, releva datele Institutului National de Statistica. Principalul motiv pentru care procentul celor care merg in vacanta este reflectat, bineinteles, in situatia financiara precara a romanului.

Astfel, in proportie de 76 la suta, romanii spun ca problemele cu banii i-au determinat sa nu-si permita o vacanta, aceasta motivatie predominand la toate categoriile de persoane. Studiul INS arata, de asemenea, ca mai mult de jumatate dintre cei care au petrecut un concediu sau o vacanta in afara localitatii de domiciliu, circa 55%, au fost persoane tinere, cu varste care nu depasesc 35 de ani.

Vacanta, o preocupare a patronilor

Petrecerea concediului/vacantei reprezinta o preocupare in special a patronilor, cu aproape 40 la suta, fiind urmati de salariati, cu 25%, si de lucratorii pe cont propriu in activitati nonagricole (15%). Persoanele provenind din gospodarii formate din 3 sau 4 persoane calatoresc mai frecvent decat alte categorii de persoane. Cel mai rar au calatorit membrii gospodariilor numeroase, de 6 persoane si peste (5% dintre persoanele care compun aceasta categorie de gospodarii). Pentru aproximativ 95% din persoanele care au efectuat cel putin o calatorie in perioada mentionata, destinatia a fost o localitate din Romania, iar una din 13 persoane a calatorit in strainatate.

Orasenii pleaca de 4 ori mai mult decat cei din mediul rural

In ceea ce priveste durata concediilor efectuate in tara, aproximativ 2 din 5 persoane au petrecut sejururi cuprinse intre 8 si 14 zile, mai putin de o treime si-au permis concedii mai lungi de 14 zile si pentru circa o treime concediile petrecute in afara localitatii de domiciliu au fost mai scurte de 8 zile. Este de remarcat ca numarul persoanelor din mediul urban care si-au petrecut vacantele in alte localitati este de 4 ori mai mare decat al celor din mediul rural. 8% dintre romanii din mediul urban pleaca din oras pentru mai putin de o saptamana pentru petrecerea vacantei, 14% fac acest lucru pentru o saptamana pe an, 16% pentru doua saptamani, 8% pentru trei saptamani si alti 8% pentru mai mult de trei saptamani pe an. Cu referire strict la ultimele 12 luni, mai mult de jumatate dintre oraseni (51%) spun ca nu au plecat din orasul lor in vacanta sau in concediu nici macar o zi. In cazul locuitorilor oraselor mici, procentul celor care in general nu pleaca din oras in concediu urca la 62%, iar al celor care nu au plecat in ultimul an este de 74,4%. La polul opus, doar 27,8% dintre bucuresteni spun ca nu pleaca niciodata in vacanta din Capitala, si doar 36,3% afirma ca nu au plecat in ultimele 12 luni. Persoanele care au calatorit au folosit in principal serviciile unitatilor de turism (50%), dar un numar destul de mare au recurs la metode mai ieftine de cazare - la rude (33%) sau la prieteni (12%).

Si timpul e o problema

Nu doar problemele financiare reprezinta cauza pentru care cea mai mare parte dintre romani nu merge in vacanta. In cazul persoanelor de 50 ani si peste, cele mai multe, 30%, nu au calatorit din cauza varstei inaintate, iar 26% au declarat ca nu au calatorit din cauza starii de sanatate. Persoanele care nu au efectuat calatorii au invocat ca motive importante pentru care au ramas acasa lipsa timpului (17%) si motivele familiale (13%). Exista si unele persoane care in mod obisnuit nu reusesc sa se bucure de un concediu de odihna, lipsa timpului, cauzata, in parte, atat de specificul activitatii desfasurate care le impune un program continuu de lucru, dar si de probleme de natura personala, asa cum este cazul patronilor (74%) sau al salariatilor (26%). Patronii reprezinta, in acelasi timp, categoria care a justificat in cea mai mica proportie (30%) lipsa resurselor financiare necesare pentru efectuarea vacantelor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.