Asociatia Ecumenica a Bisericilor din Romania (AIDRom) impreuna cu Politia Romana si Unicef au organizat un seminar pe tema "Actiunea crestina impotriva traficului de fiinte umane".

Principalele puncte ale acestuia au fost evaluarea progreselor realizate, identificarea noilor probleme, dar si dezvoltarea unei strategii comune a tuturor celor implicati in aceasta lupta. La aceste discutii a participat si Prea Fericitul Patriarh al BOR, Teoctist, care a binecuvantat intalnirea si a spus ca traficul de persoane este o reala problema a societatii noastre. "Eu reprezint generatii de-a randul si pot spune ca inainte nu era atat de intinsa plaga aceasta, careia cad victime mai ales tinerii. Si este o dubla paguba cea sociologica si cea morala. Daca stam cu mainile in san ne facem partasi celor care organizeaza din umbra aceste actiuni, de aceea este nevoie sa ne sporim eforturile si chiar pe plan global", a declarat PFP Teoctist.

In 2004 au fost 400 de victime

La randul sau, chestorul Vasile Nita, directorul Institutului de Cercetare si Prevenire a Criminalitatii, a spus ca prezenta si implicarea Bisericii in combatearea acestui fenomen sunt absolut necesare. "Trebuie sa recunoastem ca avem o problema in acest sens in tara, in contextul regional si se poate spune si la nivel mondial. Insa Politia de Frontiera si Justitia nu pot combate singure acest fenomen. Noi rezolvam in general problema judiciara a autorilor, dar victimele au nevoie de asistenta. Din acest motiv este esential rolul bisericii, pentru crearea unui om de calitate", a explicat Vasile Nita.

Anual, la nivel global exista circa 700.000 de victime ale traficului cu persoane, Romania inregistrand in 2004 un numar de 400 de victime.

"Cea mai intalnita forma de exploatare este prin munca, cea sexuala fiind intr-o proportie de 25%. Sunt bine venite centrele care se ocupa de victime si le consiliaza si chiar pot sa spun ca sunt eficiente", a spus Silviu Erusencu, sef serviciu al Oficiului National pentru prevenirea traficului de persoane. In prezent in tara exista 10 astfel de centre pentru copii si doar 6 pentru adulti din cele 9 care ar trebui sa functioneze.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.