Social 16 Iulie 2007 00:49
Daca pana in anul 2000, in spatiul nostru virtual nu existau site-uri care sa dezvolte fenomenul poeziei exprimate astfel, Adrian Firica, impreuna cu Radu Herinean, inginer electronist la origine, au avut ideea infiintarii site-ului www.poezie.ro. Doi IT-sti pasionati de poezie au gasit o modalitate facila de a aduna ideile literare ale unei generatii in continua miscare, care depinde tot mai mult de Internet.

Dupa primele luni de la infiintarea site-ului erau deja aproximativ 4.000 de oameni care urmareau fenomenul. Acum, portalul are 6.000 de accesari pe zi, respectiv 200.000 pe luna, ceea ce face ca initiativa celor doi sa fie binevenita. Initial a fost conceput ca un portal de poezie, ulterior aici isi gasesc spatiu toate formele de exprimare literara: eseul, sonetul, critica literara, dar si puncte de vedere. Pe langa tinerii poeti care “vorbesc” prin aceasta forma, gasim si scriitori din Canada, SUA, Rusia, Republica Moldova, Letonia. Pentru a facilita transportul de cultura se scrie si in limba straina. “Un neamt a avut ideea de a scrie in romana, cu toate ca el nu stia foarte bine romana. Eram uimiti de faptul ca scrierile lui erau pline de greseli, el scriind cu dictionarul. L-am intrebat de ce scrie in romana, iar raspunsul a venit firesc: “pentru ca mi-a placut cum suna”, spune Adrian Firica. Unul dintre cei care publica constant in acest site, arhitectul Adrian Munteanu din Brasov, a avut ambitia de a publica in fiecare zi, timp de doi ani, cate un sonet. Daca ar exista multe astfel de ambitii, cu siguranta sufletele noastre s-ar hrani mai des.

Site-ul www.poezie.ro are si o biblioteca virtuala unde pot fi gasiti aproximativ 100 de autori si cartile lor. Dintre cei prezenti in paginile site-ului, multi au migrat catre cluburi literare. Imaginat ca un atelier literar, “cea mai frumoasa perioada a fost cand tinerii poeti se intalneau la Casa Eliad, unde scrierile se mulau bine pe spectacolele de muzica”, ne-a marturisit Adrian Firica. Acum cenaclul s-a mutat la Cafe Deko, in fiecare sambata, de la ora 14.00 (vara, scriitorii isi aduna ideile prin cotloane personale).

Adrian Firica este unul dintre autorii care a ajuns sa fie cunoscut, datorita acestui mijloc de comunicare, si in America, fiind solicitat sa scrie la revista Conexiuni, alaturi de alti tineri talentati ca Bogdan Geoana, Nicoleta Stefanescu. Au existat si dispute cu “inamici” nemilosi ai fenomenului, unul dintre acestia fiind criticul literar Nicolae Manolescu, care a negat vehement existenta si durabilitatea unei asemenea forme de exprimare. “Asa ceva nu exista - poezia virtuala. Este o facatura”, a spus Manolescu. Daca scriitorii consacrati se simt amenintati de cei cu idei noi, nu le ramane decat sa tina pasul cu acestia, pentru ca promovarea literaturii in mediul virtual depaseste cu mult barierele pe care le impune cartea scrisa. Viitorul acestui tip de comunicare este din ce in ce mai promovat si cautat, Internetul castiga astfel noi adepti, si in literatura chiar este nevoie de astfel de manifestari. Daca tinerii pasionati de arta se fac auziti in aceasta maniera, sa speram ca strigatul lor va sensibiliza pe cat mai multi.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.