Fiecare om a avut probleme cu somnul macar o data in viata. Dar, daca acest lucru se intampla frecvent, iar somnul nu este odihnitor, putem vorbi de insomnie. Afectiunea este o problema de sanatate publica la nivel mondial. In ultimul secol, durata somnului s-a redus cu 20 la suta, iar o treime din populatia adulta sufera de insomnie. Studiile arata ca oboseala soferilor este de vina pentru 45 la suta dintre accidentele rutiere, fiind o cauza de cel putin doua ori mai frecventa decat telefonul mobil. In Romania, un sfert din populatie sufera de insomnie si doar cinci la suta dintre romani ajung sa fie tratati de medic. Somnul influenteaza starea generala de sanatate si performantele zilei urmatoare. "O noapte pierduta se recupereaza intr-o saptamana de somn normal. Lipsa de somn duce la tulburari ale organismului, care nu mai recunoaste starea de somn si starea de veghe. Exista un "hormon de trezire", secretat mai mult dimineata.

Acesta regleaza, de fapt, ciclul somn-Fiecare om a avut probleme cu somnul macar o data in viata. Dar, daca acest lucru se intampla frecvent, iar somnul nu este odihnitor, putem vorbi de insomnie. Afectiunea este o problema de sanatate publica la nivel mondial. In ultimul secol, durata somnului s-a redus cu 20 la suta, iar o treime din populatia adulta sufera de insomnie. Studiile arata ca oboseala soferilor este de vina pentru 45 la suta dintre accidentele rutiere, fiind o cauza de cel putin doua ori mai frecventa decat telefonul mobil. In Romania, un sfert din populatie sufera de insomnie si doar cinci la suta dintre romani ajung sa fie tratati de medic. Somnul influenteaza starea generala de sanatate si performantele zilei urmatoare. "O noapte pierduta se recupereaza intr-o saptamana de somn normal. Lipsa de somn duce la tulburari ale organismului, care nu mai recunoaste starea de somn si starea de veghe. Exista un "hormon de trezire", secretat mai mult dimineata.

Acesta regleaza, de fapt, ciclul somn-veghe. Daca ritmul se strica si se apeleaza la somn in timpul zilei, acesta nu va compensa suficient noaptea de insomnie", ne explica dr. Irina Dan, medic primar psihiatru la Spitalul "Alexandru Obregia" din Capitala. Primul semn al insomniei este dificultatea de a adormi. Daca o persoana se trezeste des in timpul noptii si nu mai poate adormi sau daca se trezeste cu noaptea in cap, sigur sufera de insomnie. "In mod normal, o persoana trebuie sa doarma intre sase si opt ore pe noapte. Pentru ca somnul sa vina mai usor, trebuie sa ne ducem la culcare in jurul aceleiasi ore, in fiecare seara. De asemenea, inainte de culcare nu trebuie sa ne uitam la drame sau la filme de groaza. In timpul dupa-amiezii nu trebuie consumata cafea sau orice alta bautura care contine cofeina.

Daca, in ciuda acestor recomandari, o persoana are in continuare probleme cu somnul, trebuie sa se adreseze medicului de familie, care, eventual, il poate trimite la un specialist. In nici un caz, nu trebuie sa incerce sa se trateze singur, apeland la somnifere. Odata ajuns la medic, tratamentul va fi unul individualizat. Terapia trebuie atent supravegheata, deoarece exista si unele medicamente care contin substante care pot crea dependenta", mai spune dr. Irina Dan. In urma unui studiu, insomnia a fost declarata factor de risc pentru unele boli cardiace. Insomniacii sunt de trei ori mai predispusi la dureri de cap fata de cei care au somn normal. Insomnia mai poate duce si la dependenta de alcool, la depresie sau anxietate. Lipsa de somn aduce si probleme in cuplu, din cauza starilor de irascibilitate si a dificultatilor de concentrare.

Sapte secrete pentru a evita "numaratul oilor"

Pentru un insomniac, simpla vedere a patului poate fi asociata cu angoasa noptilor albe. Chiar daca medicamentele sunt cele mai raspandite in tratamentul insomniei, in ultimele decenii s-a pus accent pe metode care "ataca" factorii care perpetueaza cercul vicios al acesteia. Ele incerca sa modifice obiceiurile si comportamentul insomniacului. Aceste interventii sunt, totusi, mai dificile decat tratamentul medicamentos, in sensul ca necesita un efort si o disciplina mentala suplimentara. Iata cateva sfaturi pentru a scapa de insomnie:

* Mancati "lejer" inainte de culcare, indicate fiind lactatele, rosiile, bananele sau merele;
* Calitatea somnului poate fi influentata si de temperatura camerei, care nu trebuie sa atinga extremele, de cat de confortabil este patul, dar si de zgomotele din jur;
* Faceti din exercitiul fizic o obisnuinta. Totusi, nu faceti miscare cu cel putin trei ore inainte de ora de culcare, pentru ca acest lucru stimuleaza organismul si va va fi mai greu sa adormiti;
* Stabiliti-va o regula de relaxare inainte de a adormi. Puteti sa cititi o carte, sa ascultati muzica sau sa faceti o baie;
* Evitati sa utilizati patul pentru altceva in afara de dormit si sex. Folosirea laptopului, servirea mesei sau orice alta activitate asociaza patul cu starea de veghe, nu cu somnul;
* Daca nu puteti dormi, ridicati-va din pat si cititi ceva, pana vi se face somn in loc sa va "concentrati" sa dormiti;
* In cazul in care aveti obiceiul ca, exact cand va bagati in pat, sa va ganditi la problemele care trebuie rezolvate, incercati sa faceti inainte o lista de prioritati. Acest lucru va poate ajuta sa lasati grijile deoparte.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.