Social 12 Iulie 2007 11:28
Conform datelor de la Institutul National de Statistica (INS), in Romania, numarul de tineri este in scadere. Mai exact, potrivit INS, comparativ cu anul trecut, in 2007 populatia tanara a scazut cu peste 41.000 de persoane, iar cea varstnica a crescut cu 5.400 de persoane.

De asemenea, mortalitatea materna in Romania este de 15 decese la suta de mii de nascuti vii, valoare dubla fata de cea din tarile membre UE, unde rata mortalitatii in randul femeilor care nasc este de 6,66 de decese la suta de mii de copii nascuti, informeaza Fondul ONU pentru Populatie.

UNFPA mai informeaza, ca la nivel mondial, in fiecare minut o femeie moare din cauza sarcinii sau a nasterii, ceea ce face ca in fiecare an sa piara mai mult de jumatate de milion de femei, iar un milion de copii sa ramana orfani. Pentru fiecare femeie care moare, alte 20-30 supravietuiesc nasterii, dar raman cu sechele pe tot restul vietii.

UNFPA atrage atentia ca mortalitatea materna este unul dintre indicatorii care arata gradul de dezvoltare a unei tari. Astfel, in Romania, pentru a micsora riscurile maternitatii, Ministerul Sanatatii Publice, UNFPA si Organizatia Mondiala a Sanatatii au demarat un proces de imbunatatire a analizei cazurilor de mortalitate materna si a complicatiilor sarcinii.

In mesajul prilejuit de Ziua Mondiala a Populatiei, care se celebreaza in 11 iulie, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a subliniat rolul pe care il au barbatii in salvarea vietii partenerelor de viata.
"Prin rolul pe care il au in familie, barbatii pot salva vieti. Deseori, sotii sunt cei care iau deciziile privind planificarea familiala si modul in care sunt folosite resursele casei, influentand astfel viitorul intregii familii. Sprijinul oferit de un sot informat imbunatateste situatia unei sarcini si a nasterii si poate insemna diferenta dintre viata si moarte in cazul aparitiei unor complicatii in care femeile au nevoie de asistenta medicala de urgenta. De asemenea, tatii care se implica in cresterea copiilor joaca un rol important prin dragostea, grija si ocrotirea pe care le-o ofera", se arata in mesajul reprezentantului ONU.

Ban Ki-moon a mai precizat ca, in ultimii zece ani, cateva tari au reusit sa reduca semnificativ mortalitatea materna, pe masura ce a crescut accesul femeilor la planificare familiala si la asistenta medicala obstetricala de urgenta. Cu toate acestea, este nevoie de mai mult de atat pentru a atinge Obiectivul de Dezvoltare al Mileniului de imbunatatire a sanatatii materne pana in 2015. Imbunatatirea sanatatii reproducerii nu poate avea loc decat cu implicarea barbatilor. Iar egalitatea de sanse dintre femei si barbati, un alt Obiectiv de Dezvoltare al Mileniului, poate fi atins, daca barbatii recunosc ca vietile femeile si ale barbatilor sunt interdependente si ca emanciparea femeilor este benefica pentru toti, se mai arata in mesajul secretarului general al ONU.

Organizatia Natiunilor Unite a declarat ziua de 11 iulie Ziua Mondiala a Populatiei in anul 1987, cand numarul pe persoane de pe glob a atins pragul de 5 miliarde. La 1 ianuarie 2007, populatia lumii era de 6,6 miliarde de persoane, iar pana in 2050, ar putea creste la 9 miliarde, informeaza NewsIn.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.