Social 12 Iulie 2007 10:52
Statele din Europa de Est continua sa se confrunte cu trecutul comunist, se arata intr-un articol aparut in cotidianul francez “Le Monde”.

Publicatia comenteaza ca tarile foste comuniste nu reusesc sa incheie cele mai dureroase capitole ale istoriei, cum ar fi colaborarea cu fosta politie politica. “Le Monde” mai precizeaza ca, in Romania, legea lustratiei a fost pusa in practica foarte putin pana in prezent. In articolul de doua pagini, postat pe site-ul „Le Monde”, este facuta o analiza a modului in care fostele state comuniste din Europa de Est au evoluat in era democratiei.

„Daca romanii au reactionat foarte rapid la caderea Zidului Berlinului, condamnand imediat cuplul Ceausescu, problema arhivelor a ramas mult timp problematica”. Cotidianul francez subliniaza faptul ca presedintele Traian Basescu s-a angajat sa promoveze legea lustratiei abia dupa reconfirmarea sa la conducerea tarii, in urma referendumului din 19 mai.

Cat despre arhivele securitatii, „Le Monde” comenteaza ca acestea au fost desecretizate cu adevarat doar in 2006, cu putin inaintea aderarii Romaniei la Uniunea Europeana. „Romania si Bulgaria, care au aderat la Uniunea Europeana in al cincilea val de extindere, trebuie la acest capitol sa dea dovadaa de moralitate in viata politica, pentru a-si consolida constructia democratica”. Publicatia face o analiza a starii democratiei si in Bulgaria, in Tarile Baltice, in Polonia, Ungaria si Germania.


Despre autor:

Antena 3

Sursa: Antena 3


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.