Liderii sindicali au declarat, la iesirea de la intalnirea cu premierul Calin Popescu Tariceanu, ca in sistemul de pensii private mai sunt multe lucruri de pus la punct, de aceea au solicitat o amanare a demararii operatiunilor. Daca in opinia presedintelui CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu, amanarea ar trebui sa fie de o luna sau doua, liderul Blocului National Sindical, Dumitru Costin, a propus o amanare de cel putin sase luni.

"Sistemul nu poate fi functional pentru ca nu se pot urmari fluxurile financiare, nu se pot urmari in baze de date coerente contribuabilii, sunt foarte multe elemente care trebuie rezolvate intr-un interval scurt de timp. Cred ca este nevoie de o amanare de sase luni pentru punerea in practica a sistemului", a spus, citat de NewsIn, Costin.

In urma cu doua saptamani, Wall-Street a semnalat primele probleme ale sistemului de pensii private. Astfel, rezistenta angajatorilor, aplicatiile software si lipsa de comunicare au prins pe neasteptate administratorii de fonduri, iar era controverselor incepe in sfera pensiilor private.

Bogdan Hossu a spus ca, in principiu, premierul Tariceanu a fost de acord cu toate punctele ridicate de sindicate, urmand ca acestea sa fie discutate in cursul saptamanii viitoare si cu ministrul muncii, Paul Pacuraru.

In opinia lui Hossu, cea mai importanta modificare ce ar trebui operata in lege este transferarea puterii de decizie a Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) catre Parlament, pentru ca "nu mi se pare normal ca cinci oameni (care intra in componenta CSSPP, n.r.) sa aiba putere deplina asupra unui sistem care va avea consecinte asupra unor generatii intregi de-acum inainte". Astfel, sindicalistii propun ca deciziile referitoare la stabilirea comisioanelor, dar si la functionarea intregului sistem, sa fie luate de Parlament.