A existat o perioada in care Bucurestiul reprezenta raiul locurilor de munca. Oamenii migrau din provincie catre Capitala in speranta ca aici vor castiga mult mai mult decat in localitatea de bastina. De ceva timp, lucrurile incep sa se schimbe. Angajatorii din provincie si-au imbunatatit oferta salariala, incercand in acest mod sa-si fidelizeze forta de munca. Pe de alta parte, in Bucuresti este nevoie in continuare de personal. Dezvoltarea economica pe care a cunoscut-o acest oras in ultimii ani a facut ca necesarul sa fie din ce in ce mai mare.

Desi exista solicitari din partea angajatorilor si pentru munca necalificata si pentru meseriasi, firmele de recrutare din Bucuresti cauta mai mult personal de top, care poate ocupa pozitii importante in diverse societati. In provincie insa, criza fortei de munca incepe sa-si arate �coltii� - exista deficit cam pentru toate posturile si in toate domeniile.

Angajatul dicteaza

Chiar daca solicitarile pentru locuri de munca difera pe zone, exista un lucru care poate fi considerat o caracteristica a pietei muncii la nivel national: pretentiile salariale. La ora actuala, cei care dicteaza sunt lucratorii. Angajatorii nu pot face altceva decat sa se supuna regulilor si sa umble la pachetele de beneficii pe care le ofera personalului in incercarea de a-l pastra. In plus, nu putem spune ca exista un domeniu care nu are dificultati in ocuparea posturilor. Aceasta problema a fost recunoscuta, chiar daca destul de tarziu, si de oficialii guvernamentali.

Asa ca nu ramane decat o singura solutie prin care deficitul poate fi combatut - majorarile salariale.
Un studiu Best Employers releva faptul ca atitudinea angajatilor este in continua schimbare. Acestia devin tot mai constienti de valoarea lor. Potrivit analizei amintite, 83% din specialistii in resurse umane care lucreaza in companii cu un ritm de crestere accelerat considera ca in urmatorii ani angajarea va deveni cea mai grava problema pentru firme. Profesionistii cu abilitati in domeniul tehnic, leadership sau vanzari vor fi cei mai vanati.

Problemele din provincie

Firmele care activeaza in provincie se confrunta tot mai des cu o criza acuta de personal. Chiar daca sunt diferente destul de mari intre ceea ce se cauta in Transilvania, de exemplu, si ceea ce se cauta in Moldova, peste tot se simte lipsa fortei de munca bine pregatita. In plus, recrutarea s-a mutat din Capitala spre provincie. Multitudinea de firme care activeaza in sectorul recrutarilor dovedeste faptul ca domeniul este unul in plina dezvoltare.

Exista insa si o veste buna, in toata aceasta mare de vesti negre: romanii incep sa revina in tara. Startul pare a fi dat de persoanele care in afara granitelor ocupa pozitii de top in firme si care aplica tot mai des pe site-urile de recrutare din Romania in speranta ca vor gasi ceva de lucru acasa.

Moldova are nevoie de profesionisti

Daca impartim piata muncii in functie de provinciile istorice, vom constata ca solicitarile sunt impartite in functie de zona unde activeaza angajatorul.

Moldova este locul din care s-a plecat masiv peste hotare. Cauza principala a acestei migratii a fost saracia crunta care a lovit atat mediul urban, cat si pe cel rural, imediat dupa 1989. Acesta este motivul principal pentru care angajatorii cu afaceri in Moldova gasesc foarte greu oamenii necesari pentru derularea activitatilor. �Daca facem un fel de clasament al celor mai cautate joburi, in Moldova, in functie de solicitarile venite pe adresa companiei noastre, atunci este vorba despre cele de contabil, economist, agenti de vanzari, director de vanzari, programatori (Juniori si Seniori), dar si despre meserii ca electrician, tinichigiu etc. Ca probleme de recrutare se pot identifica neseriozitatea candidatilor cu privire la interviu, a datelor si informatiilor din CV, dar si a unui grad mare de fluctuatie ce intervine intre candidat si angajator. In acest sens, compania noastra, in colaborare cu o firma de webdesign, a realizat doua site-uri numai pentru recrutare, unul local si unul national. Cel local este estimat sa-si inceapa activitatea in curand si va fi accesat pe adresa http://www.joburi.oniasi.ro.

La ora actuala, pretentiile angajatorilor sunt foarte ridicate cand e vorba despre incadrarea de personal. Aici intervin in primul rand atributiile care sunt multiple si incarcate, avand in vedere fisa postului. De exemplu: o secretara intr-o societate are atributii de secretariat, relatii cu clientii, receptie documente, expediere documente, faxuri etc., in alta companie pe langa aceste atributii se adauga si cea de contabilitate primara etc. O alta problema este aceea a cerintelor pentru post. De exemplu, se solicita secretara cu studii superioare, de preferat studii economice, efectul fiind urmatorul: se angajeaza absolventa de studii superioare, profil economic, insa aceasta persoana va lucra doar pe termen scurt deoarece doreste profesarea meseriei pentru care detine diploma. Este unul dintre multele cazuri de identificare gresita a nevoii de personal. Daca vorbim insa despre pretentiile angajatilor, prima este legata de salariu. Dar aceasta este cumulata cu mediul de lucru, programul, beneficiile etc.�, ne-a declarat Stefan Cuculeac, senior HR Consultant la firma ieseana Job Consulting Romania.