Social 29 Iunie 2007 00:11
Legile romanesti nu ii impiedica pe hoti sa fure din banul public, dar ii impiedica pe cei onesti sa-i cheltuiasca bine, mai ales cand vine vorba de cultura si in conditiile in care exista tot mai multe fonduri indreptate in aceasta directie, a fost principala concluzie a dezbaterii "Exportul de cultura. Oameni. Institutii. Cadru Legislativ", desfasurata ieri la sediul Grupului de Dialog Social.
Reprezentantii Institutului Cultural Roman (ICR) s-au plans ca multe dintre proiectele lor din tara si din strainatate sunt blocate sau ingreunate din cauza legii achizitiilor publice. "In primul rand, nu putem da banii in avans pentru un proiect. Initiatorii trebuie sa plateasca ei tot inainte, apoi noi le returnam suma la final. E o aberatie. Daca ar avea fonduri, de ce ar mai veni la noi", a precizat Tania Radu, vicepresedinte al ICR. Mai mult, strainilor nu li se pot da decat 30% avans din suma totala a proiectului, numai ca banii raman blocati in banca, sub forma unei garantii, si nu pot fi folositi. ICR nu poate plati oaspetilor din strainatate decat drumul de plecare din Romania, nu si cel de venire, colaboratorii externi ai institutului nu pot fi platiti decat cu maximul 15 milioane de lei vechi, o suma infima pentru un occidental. "Ca sa ne miscam, suntem nevoiti sa ne fofilam, sa ne acomodam. Dar asa ceva nu e normal. Trebuie sa se faca diferenta intre produse culturale si fonta", a precizat Horia-Roman Patapievici, presedintele ICR.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.