Social 28 Iunie 2007 16:57
Parintii trebuie sa ceara documentul de functionare legala a scolii sau gradinitei particulare la care vor sa isi inscrie copiii, pentru ca altfel risca sa plateasca o taxa de scolarizare, fara ca studiile copiilor sa fie recunoscute de Ministerul Educatiei.

"Parintii trebuie sa fie foarte atenti cand isi inscriu copiii la unitati scolare particulare", a declarat pentru NewsIn, vicepresedintele Agentiei Romane de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Preuniversitar (ARACIP), Constanta Mihaila. "Parintii trebuie sa ceara documentul care dovedeste ca aceste unitati sunt autorizate sa functioneze provizoriu sau sunt acreditate si sa verifice cu atentie pentru ce specializari este acreditata sau autorizata sa functioneze respectiva unitate", a mai spus oficialul ARACIP.

Scolile ar trebui sa afiseze la intrare documentul oficial care le atesta functionarea legala, insa in multe cazuri acest lucru nu se intampla. De asemenea, potrivit Constantei Mihaila, la ARACIP au existat si plangeri de la anumiti parinti care si-au inscris copiii in unitati nerecunoscute de ARACIP si apoi s-au declarat nemultumiti.

"Consecintele inscrierii unui copil intr-o scoala nerecunoscuta de ARACIP sau Ministerul Educatiei inseamna ca studiile acelui copil nu sunt recunoscute", a mai spus Constanta Mihaila, precizand ca ARACIP nu isi poate asuma responsabilitatea in astfel de cazuri.

Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Preuniversitar reaminteste tuturor celor interesati ca functionarea legala a unei unitati de invatamant preuniversitar este dovedita pe baza actului de autorizare sau acreditare.

Toate unitatile de invatamant de stat infiintate pana in anul 2006 sunt acreditate si functioneaza legal. Unitatile de invatamant care, incepand cu anul scolar 2007-2008, organizeaza noi niveluri de invatamant si/sau calificari profesionale detin acest drept numai daca li s-a acordat autorizatia de functionare provizorie.

Unitatile de invatamant particular care nu au autorizatie de la ARACIP nu sunt recunoscute de Ministerul Educatiei, iar studiile efectuate in aceste unitati nu sunt valabile pentru minister. In vederea acreditarii, unitatile de invatamant preuniversitar particular autorizate trebuie sa depuna la ARACIP cererea pentru acreditare incepand cu data de 15 august. Pana in prezent, ARACIP a autorizat 30 de unitati de invatamant preuniversitar particular si a acrediat primele 38 unitati de invatamant preuniversitar particular. In total, in Romania exista aproximativ 700 de scoli si gradinite particulare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.