ANRE spune ca seceta ar putea majora preturile Pretul gazelor ar putea creste si el pana la sfarsitul anului

Se pare ca preturile la energia electrica vor creste anul acesta proportional cu temperatura. Astfel, conditiile meteorologice nefavorabile, in cazul de fata temperatura ridicata, vor avea impact direct asupra costului energiei, "aceasta neputand exista deocamdata fara apa, iar seceta ar fi singurul motiv pentru care pretul la energie ar putea salta pana la sfarsitul anului", ne-a spus Nicolae Opris, vicepresedinte al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei.

Oficialul a subliniat, insa, ca nu poate face nicio apreciere suplimentara dat fiind faptul ca, "avem o prognoza meteorologica foarte incerta". In ce priveste majorarea tarifelor la gaze, Opris a mentionat ca acestea tin de evolutia preturilor la import, "pe care inca nu o stim".

Deocamdata, consumatorii captivi, neafectati

Potrivit reglementatorului de pe pietele de gaze si electricitate, in ceea ce priveste energia electrica, "pana in prezent din analiza datelor colectate de ANRE, in cadrul procesului de monitorizare (primele 4 luni ale anului 2007), desi sunt inregistrate unele cresteri ale costurilor de exploatare, nu sunt intrunite conditiile necesare pentru cresterea preturilor la consumatorii finali captivi", informeaza un comunicat ANRE. "Avand insa in vedere prognozele meteorologice extrem de pesimiste, o ajustare a preturilor la energia electrica pe parcursul acestui an nu este exclusa. Aceasta ajustare poate avea loc numai dupa verificarea conditiilor concrete de exploatare a unitatilor din sistemul electroenergetic si a regimului hidrologic, care se va inregistra in aceasta vara", se mai arata in comunicatul institutiei.

Comunicatul ANRE mai mentioneaza ca "pentru trimestrul al III-lea 2007, preturile finale reglementate pentru furnizarea gazelor naturale catre consumatorii captivi raman la nivelurile actuale". Autoritatea reaminteste ca "pentru consumatorii casnici, pretul gazelor naturale a fost diminuat la 1 ianuarie 2007 in medie cu 4% fata de nivelul lunii decembrie 2006". Mentinerea pretului gazelor naturale la consumator in trimestrul al III-lea 2007 este posibila in conditiile in care moneda nationala s-a apreciat si amestecul de gaze naturale din intern si din import are o structura favorabila, determinata de o cerere mai redusa in perioada verii, respectiv un import mai scazut, potrivit ANRE. "In aceste conditii, programul privind alinierea pretului productiei interne este continuat fara afectarea pretului gazelor naturale la consumator, evolutiile anterior amintite stopand cresterea estimata initial pentru 1 iulie 2007, conform prognozelor de la inceputul anului", mai informeaza ANRE.

Pretul gazelor naturale pentru consumatorii casnici a fost diminuat la 1 ianuarie in medie cu 4% fata de nivelul din luna decembrie 2006. Cea mai recenta majorare a tarifelor la energia electrica, cu 4,72%, a avut loc la 1 decembrie 2006. Preturile gazelor pentru consumatorii casnici cu un consum de pana la 2.400 metri cubi/an sunt de 881,75 lei/1.000 mc in cazul distribuitorului de gaze Distrigaz Sud Bucuresti, respectiv 874,52 lei/1.000 mc pentru clientii E.ON Gaz Romania. Preturile nu includ TVA, se mai arata in comunicatul ANRE.

Seceta scade productia de energie hidro si poate inchide reactorul nuclear

Seceta a redus cu 40% productia de electricitate la Portile de Fier si daca se va prelungi, iar in acelasi timp temperaturile vor urca si mai mult, ar putea determina inchiderea reactorului nuclear de la Cernavoda, au declarat, miercuri, pentru NewsIn, oficiali ai Hidroelectrica si Nuclearelectrica. Centrala hidroelectrica de la Portile de Fier produce, in prezent, cu aproximativ 40% mai putina energie decat in mod obisnuit, din cauza debitelor scazute ale Dunarii, au declarat, ieri, pentru NewsIn, reprezentanti ai Hidroelectrica.

"Debitele Dunarii sunt, in prezent, de aproximativ 4.000 de metri cubi pe secunda, ceea ce reprezinta 60% din media obisnuita pentru aceasta perioada. Procentual, scaderea debitului fluviului si micsorarea productiei de energie sunt direct proportionale, astfel ca, daca debitul a scazut cu 40%, si productia va scadea cu acelasi procent", au explicat sursele citate. Potrivit acestora, productia de energie in hidrocentralele de pe apele interioare se incadreaza in limitele normale. "Lacurile au un grad de umplere de aproape 70%, astfel ca nu avem probleme cu productia de electricitate", au mai aratat reprezentantii Hidroelectrica. Acestia au mai spus ca, daca seceta se va prelungi, pot aparea probleme in ceea ce priveste productia de electricitate. "Am prevenit aceste probleme prin scaderea cantitatii de energie contractate clientilor nostri, anticipand ca aceasta vara va fi una secetoasa", au precizat sursele.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.