Potrivit standardelor europene, Romania se gaseste in categoria tarilor batrane

Ultimul recensamant din tara noastra a evidentiat un lucru alarmant: populatia Romaniei s-a redus, in 10 ani, cu 1.111.000 de locuitori. Scaderea dramatica este o consecinta a absentei unei politici demografice a guvernelor care s-au perindat la conducerea tarii. Prabusirea ireversibila a nivelului de trai, asociata cu lipsa masurilor sociale, a determinat o reducere drastica a natalitatii. Totodata, mortalitatea ridicata, cauzata de insuficientele grave din sistemul sanitar, precum si cresterea emigratiei au contribuit, in egala masura, la amplificarea acestui fenomen.

Potrivit prognozelor realizate de Institutul National de Statistica, tendinta de scadere a populatiei se va mentine, anticipandu-se pentru 2020 un numar de 20 milioane de romani, iar pentru 2050, 16,7 miloane de locuitori.

Imbatranirea demografica s-a manifestat, in debutul ei, in tarile dezvoltate ale Europei Occidentale, extinzandu-se ulterior in SUA, Canada, Japonia, Australia si Noua Zeelanda. Dupa o perioada, fenomenul a cuprins si tarile Europei Centrale si de Rasarit, printre care si Romania.

Populatia de peste 60 de ani, la nivel mondial, s-a cifrat la 606 milioane de persoane in anul 2000 (9,7%), fata de 204 milioane, in anul 1950 (8,2%), arata statisticile Diviziei de Populatie a ONU. Conform respectivelor surse, in anul 2020 ponderea varstnicilor in lume va fi de 13,6%, acest grup de populatie depasind un miliard de persoane. Se apreciaza, totodata, ca pana in anul 2025 procesul de imbatranire demografica se va extinde si in zonele mai putin dezvoltate ale lumii. In Romania, imbatranirea demografica reprezinta cea mai importanta schimbare a compozitiei pe varste pe care a cunoscut-o populatia tarii noastre in ultimele 4-5 decenii. La baza acestor schimbari a structurii pe varste a stat si scaderea natalitatii, respectiv a fertilitatii populatiei feminine, proces care s-a intensificat in ultimul deceniu, cand aceste rate au coborat sub nivelul inlocuirii generatiilor.

Numar scazut al nasterilor

Datele actuale arata o pondere a populatiei varstnice de 19%, cu previziuni de crestere a acesteia de pana la 38,5% pana in anul 2050.

Conform unei analize realizata de un grup de cercetatori romani, tendinta de imbatranire accelerata a populatiei se manifesta tot mai pregnant in tara noastra. In mod normal, un cuplu ar trebui sa lase in urma sa 2,05 copii (1,05 de sex masculin si 1,0 de sex feminin, dat fiind proportia copiilor la nastere de 105 baieti la 100 de fete) ca sa-i continue reproducerea. Luand in calcul efectul mortalitatii, in Romania acest nivel ar trebui sa fie de 2,16 copii (pragul de inlocuire a generatiilor). Se accepta si se considera ca o populatie in care ponderea celor in varsta de 60 de ani (si peste) se afla sub 6% este o populatie tanara, cand ponderea este cuprinsa intre 7 si 10% populatia este "adulta", iar cu o pondere de peste 10% populatia este deja "batrana".

"In Romania, la fel ca si in majoritatea tarilor est-europene, accelerarea procesului de imbatranire s-a desfasurat pe fundalul unei situatii mai putin favorabile, atat inainte de anul 1989, cat si in perioada de tranzitie ce a urmat, caracterizata prin lentoare a reformelor si trecerea intarziata de la economia centralizata la economia de piata functionala. Acestea au avut drept consecinta principala accentuarea saraciei", afirma specialistii, dr. Calin Popescu, demograf, cercetator stiintific principal grad II la Institutul National de Geriatrie si Gerontologie "Ana Aslan", si dr. Gelu Onose, de la Spitalul Clinic "Sf. Ioan" Bucuresti. Un factor important in accelerarea imbatraniriii populatiei va fi si cel al scaderii mortalitatii. Scaderea mortalitatii la populatia adulta ar produce o crestere numerica a acesteia, care ar alimenta, prin inaintarea in varsta, populatia varstnica.

Fenomenul este caracteristic pentru ambele sexe, dar mai accentuat la populatia feminina, reprezentand una din cauzele posibile ale "feminizarii" demografice a populatiei - proces concomitent cu cel al imbatranirii demografice. Deocamdata insa Romania se confrunta cu o crestere a ratei mortalitatii, cauzata de conditiile de viata precare ale populatiei de varsta a treia. Criza din Sanatate isi pune si ea amprenta asupra acestei categorii defavorizate, conducand incet, dar sigur, la decimarea pensionarilor.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.