Nu mai este un secret ca sistemele computerizate au imbunatatit foarte mult confortul si siguranta la volan. Lucrurile evolueaza, insa, si mai mult.

Nu peste multa vreme, automobilele ar putea fi folosite si pe post de computere nodale intr-o retea mobila. Cel putin asa anticipeaza oamenii de stiinta care au demarat acest proiect in Statele Unite.

Computerele joaca deja un rol important in viata posesorilor de automobile din intreaga lume, iar ca exemple putem vorbi despre GPS (localizare prin satelit) sau sistemele care blocheaza, tot prin intermediul satelitilor, functionarea unei masini furate. Primul pas fiind deja facut, oamenii de stiinta americani afirma ca trecerea la dotarea masinilor cu capabilitati de conectare wireless va fi in curind adoptata de marile companii producatoare de autovehicule.

"Avem deja o serie de sisteme integrate in masini. Este momentul sa mai facem un pas si sa extindem conceptul pentru a realiza o retea mobila ale carei costuri nu sint foarte mari. Este vorba despre plasarea pe caroseria masinilor a unor senzori si de configurarea computerelor pentru rularea unor noi aplicatii mobile", declara specialistii de la UCLA Engineering`s Network Research Lab, care se ocupa de proiect. La ce va folosi mai concret aceasta noua retea mobila bazata pe automobile?

Cercetatorii spun ca prima tinta a noii retele, care va acoperi si servicii de internet, este cresterea gradului de siguranta in trafic, mai ales prin furnizarea de informatii pentru soferi, inclusiv in format video. Soferii vor avea acces la o serie de informatii amanuntite despre posibile pericole, cum ar fi incendii, nivel ridicat de radiatii, risc de accidente etc. De asemenea, computerul automobilului va putea indica soferului, prin intermediul senzorilor conectati la reteaua mobila, o ruta mai sigura de evitare a unei zone in care a avut loc, de exemplu, un atac terorist.

Tot consumatorul decide!

Ideea de a construi o retea de comunicatii mobila care sa se bazeze pe masini le-a venit cercetatorilor americani dupa cele doua evenimente negre din istoria Statelor Unite, respectiv atacurile din 11 septembrie 2001 si devastatorul uragan Katrina, cind mijloacele de comunicatie au devenit neoperationale. Reteaua propusa de oamenii de stiinta americani rezolva tocmai aceasta problema, adica este mai putin vulnerabila in cazul unor cataclisme. Beneficiile aduse de implementarea unei astfel de retele mobile sint deja testate si evaluate in California. Inovatia propusa de americani trebuie sa treaca, insa, de cel mai greu test si care nu este reprezentat nici de costurile implementarii si nici de dificultatile tehnice.

Si in acest caz, ca in multe altele care au marcat evolutia omenirii, consumatorul va fi cel care va decide daca accepta sau nu propunerea oamenilor de stiinta. Gradul de acceptare a noului sistem de comunicatii in rindul clientilor va avea cel mai greu cuvint de spus in adoptarea tehnologiei.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.