Una dintre cele mai vechi si valoroase piete urbane din Europa Centrala si de Est isi redefineste chipul impietrit in arhitectonica istorica.

Piata Unirii este "punctul zero" al orasului Cluj-Napoca.

Este locul care si de la care se contureaza imaginea orasului, personalitatea lui, in jurul acestei piete constituindu-se in trecut cetatea medievala.

Piata Unirii este cea mai mare deschidere interna pe care o are Clujul, de aproximativ 200 m, fiind una dintre cele mai mari dinvechile piete aflate in centrul si sud-estul Europei. Exista piete centrale in alte orase de dimensiuni mai mari, insa acestea s-au format cu mult mai tarziu decat cea de la Cluj. In prezent, Piata Unirii a devenit principalul punct financiar-comercial al orasului, o presiune crescanda pentru centrul istoric, o problema pe care urbanistii incearca s-o rezolve in urmatorii ani.

Un centru de 4 milioane de euro

In cel mult doi sau trei ani Piata Unirii va avea un alt look, corespunzator secolului XXI, pastrandu-si vechea amprenta medievala. Biroul de arhitectura
Planwerk din Cluj, un grup de arhitecti si urbanisti romani si germani, este cel care va realiza noua fata a centrului istoric al Clujului. "Piata Unirii va fi un spatiu suplu, sa spunem mai golit, mai liber, un spatiu liber si de exprimare, si de circulatie, mobilat in unele zone de interes cu elemente de atractie. Un pavilion de informatii si servicii urbane, o fantana arteziana care nu este o bariera, ci un loc de trecere, cu vegetatie specifica", a spus Eugen Panescu, arhitect din cadrul Biroului Planwerk. Arhitectul clujean a mai spus ca centrul orasului va deveni si o zona pietonala pe laturile de est si vest, unde circulatia rutiera va fi suprimata, totul fiind in legatura cu Bulevardul Eroilor, si el transformat in mare parte ca pasaj pietonal. Clujul va avea o piata centrala noua, de aproximativ 4 milioane de euro. "Cred ca la inceputul anului 2008 vom incepe lucrarile efective la Piata Unirii, intrucat e nevoie de o alocare bugetara suplimentara, bani care nu exista in bugetul pentru 2007", a mentionat primarul Clujului, Emil Boc, despre acest proiect cuprins in strategia de dezvoltare urbana. Boomul noilor constructii se resimte si in zona centrala a Clujului. "Acest val de constructii in zona istorica a orasului a devenit unul deosebit de ingrijorator... Pentru aceasta sunt de vina cel putin trei factori: investitorii, adica cei care comanda aceste lucrari, arhitectii, cei care le proiecteaza, si administratia locala, care prin mecanismele ei le promoveaza si le autorizeaza", a declarat presedintele filialei Transilvania a Ordinului Arhitectilor din Romania, serban Tiganas.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.