Desi pana la sfarsitul anului vom avea 10 administratori de fonduri private pentru pensii, pana in prezent doar patru au obtinut avizul de la CSSPP.

Diferentele dintre aceste nu sunt fundamentale, am putea vorbi despre diferente abia dupa un an sau doi, cand modul cum au fost investiti bani isi va spune cuvantul. Asadar catre ce fond sa ne orientam? Catre un fond cu risc mai mic, dar cu beneficii la fel de mici sau catre un fond de pensii private cu un grad de risc mai mare dar si cu beneficii pe masura? Specialisti in domeniu ne recomanda, ca la inceput sa optam mai mult pentru beneficii, urmand ca spre varsta a treia sa ne orientam catre cele cu un grad de risc mai mic, mai conservativ si alte plasamente sigure.

Desi sistemul a nascut controverse printre romani, administratorii fondurilor ne linistesc. Si asta pentru ca fondul de pensii este garantat atat de stat, din contributia administratorilor de fonduri de pensii private catre stat cat si chiar de rezervele proprii. Un lucru ar trebui sa fie clar, nimeni nu va trebui sa dea bani in plus� deocamdata. Din cei 9,5% pe care fiecare angajat cu carte de munca ii plateste pentru pensie, 2% sunt redistribuiti catre un fond de pensii privat, urmand ca in termen de 8 ani de la inceperea colectarii, aceasta sa se majoreze la 6%, cresterea anuala fiind de 0,5%.

Asadar fie ca vrem sau nu, suntem obligati, ca in 4 luni de la 1 august sa ne alegem un fond de pensi private, la care sa cotizam. In decembrie, cei care nu au ales vor fi distribuiti aleator. Pe de alta parte cei care doresc sa se transfere de la un fond la altul in primii doi ani de la semnarea contractului de administrare, costul este de 5% din valoarea contului. Pentru cei care se transfera la mai mult de doi ani, transferul este gratuit.

Sistemul de pensii private este obligatoriu pentru toti salariatii cu varsta de maximum 35 de ani si pentru cei care au intre 35 si 45 de ani. La pensiile private facultative contributia nu trebuie sa depaseasca 15% din veniturile brute realizate. La fondul de pensii private nu vor contribui cei care lucreaza in Ministerul de Interne, Ministerul Apararii Nationale, avocatii, somerii(dupa expirarea perioadei de indemnizatie). Expertii Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private spun ca riscul este mic, pentru ca exista un plan de securitate privind administrarea fondurilor, iar contribuabilii nu-si vor pierde banii.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.