Dupa patru zile de lecturi si comunicari pe tema "Asteptarilor europene fata de literatura tarilor recent aderate la Uniunea Europeana", Festivalul "Zile si Nopti de Literatura" s-a incheiat ieri seara, la Mangalia, cu decernarea unor premii.

Poetului rus Evgheni Evtusenko i-a fost acordat Marele Premiu Ovidius, britanicului de origine maghiara George Szirtes, Premiul Festivalului (pentru contributia la largirea frontierelor literare), lui Joaquin Garrigos si Marco Cugno premii pentru traduceri, iar premiul "pentru promovarea literaturii romane in lume", editurii germane Suhrkamp.Cel mai cunoscut poet rus al generatiei post-staliniste, Evtusenko (74 de ani) este autorul a peste 50 de volume de poezie si proza care au fost traduse in 72 de limbi.

El a sustinut duminica, la Neptun, in cadrul festivalului (organizat de Uniunea Scriitorilor din Romania in parteneriat cu Ministerul Culturii si Cultelor, Institutul Cultural Roman si Primaria Mangalia) un recital de poezie, impresionandu-i pe cei prezenti prin vivacitatea, dar si prin sensibilitatea cu care si-a interpretat poemele. Imbracat cu pantaloni turcoaz, o camasa in nuante de auriu si cobalt si o basca galbena, poetul rus a fost o aparitie calda, cu o personalitate vulcanica. Evtusenko a mai fost in Romania vara trecuta, cand a lansat o antologie de poeme ("Mierea tarzie") si a prezentat un spectacol de poezie la Teatrul National din Bucuresti. (L.I.)

Credeti ca, odata cu aderarea Romaniei la UE, va creste interesul pentru literatura romana?

Sa nu va amagiti, pentru ca in multe tari europene nu creste interesul nici pentru propria lor literatura. Exista problema ca multi scriitori buni nu au succes comercial, acesta apartinand unor carti ieftine, romane de dragoste, thrillere sau ceva de genul asta. Depinde... E un lucru foarte bun ceea ce vi se intampla acum - un film de-al vostru a primit premiul cel mare la Festivalul de la Cannes. Desigur ca acest lucru va starni un mare interes (pentru Romania - n.r.), iar scriitorii vostri trebuie sa profite de aceasta oportunitate, la fel ca si cineastii vostri. Trebuie sa prindeti fraiele calului, nu coada. Imi place poetul Mircea Dinescu, imi plac poeziile lui foarte mult. Multa lume il place, dar cred ca il subestimati. El e absolut original, complet original.

Ce avantaje sau dezavantaje credeti ca prezinta in plan literar apartenenta la UE?

Romania nu are avantaje daca nu are literatura buna. Depinde doar de calitatea literaturii voastre. Nu idealizati prea mult acest lucru (aderarea - n. r.). Este bine sa va continuati festivalurile de literatura, sa continuati comunicarea cu scriitorii straini si sa va faceti noi contacte. Va mai sfatuiesc un lucru: nu sunteti o tara asa de bogata, dar dupa parerea mea, guvernul ar trebui sa plateasca pentru traduceri. Sa se traduca in limbi straine capodoperele literaturii romane. Pentu bugetul de stat, acesta ar fi putin lucru. Va rog insa, alegeti carti foarte bune! Stiti care a fost greseala URSS-ului? A finantat traduceri din literatura rusa, dar ale unor carti foarte proaste. Nu intotdeauna, dar multe dintre cartile traduse au fost proaste.

Granita de est a uniunii este de la 1 ianuarie mai aproape de Rusia. Cum gasiti lucrul acesta?

Cred ca nu trebuie sa rupeti legaturile cu Rusia, pentru ca aceasta este inca o tara foarte puternica din punct de vedere cultural, are o piata foarte buna. Trebuie sa va promovati literatura in Rusia. Aveti translatori foarte buni de literatura romana in Rusia, asa ca ati putea include in programe ca acesta (Festivalul "Zile si Nopti de Literatura" - n.r.) si autori rusi. Mai faceti o greseala foarte mare: nu difuzati filme rusesti bune, de cand a murit Ceausescu. Daca aveti incredere in mine, eu, ca specialist, as putea sa fac o lista de filme pe care ar trebui sa le vedeti. Sunt unele filme rusesti extraordinare.

In Romania, Rusia e recunoscuta pentru valoarea culturii sale (literatura, cinematografie, teatru), dar e si asociata cu comunismul instaurat aici timp de 45 de ani. E posibil sa separi cele doua planuri, cultural si politic?

Dezvoltarea economica a unei tari trebuie sa fie strans corelata cu dezvoltarea sa culturala. Din pacate, cultura este in multe tari orfana, de exemplu in Statele Unite. Insa acolo a supravietuit, deoarece exista multe fundatii particulare care au salvat cultura. Insa pana sa aveti astfel de institutii ca in SUA, vor mai trece multi ani. Asa ca in acest moment, statul roman ar trebui sa sustina cultura. Nu sa comande muzica, ci sa plateasca pentru ea.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.