Canicula si seceta au ajuns sa innebuneasca roiurile de albine, care ataca haotic.Se pare ca albinele au scapat din stupii pe care apicultorii ii transporta in aceasta perioada peste Dunare cu bacul. Numai ca, in ultima vreme, atacul albinelor a ajuns sa fie nemilos, producand si victime omenesti. Cu toate acestea, specialistii spun ca acest fenomen nu ar trebui sa ingrijoreze populatia

Apicultorii cu experienta sustin ca exista o explicatie pentru toate aceste atacuri. Albinele devin agresive in preajma culturilor de rapita, dar si atunci cand sunt variatii mari de temperatura intre zi si noapte

Un roi de albine s-a lipit de peretele unui bloc din Braila, iar locatarii inspaimantati au sunat la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta. Roiul, cu diametrul de 60 centimetri si grosime de 5 centimetri s-a asezat pe peretele exterior al unui bloc ANL, chiar langa ferestrele mai multor apartamente, iar respectivii locatari au sunat la 112, de teama ca albinele sa nu devina agresive.

La cateva zile distanta intr-o localitate din Vaslui roiuri de albine au atacat oameni si animale, facand de aceasta data victime. Apoi, la sfarsitul saptamanii trecute, pompierii constanteni au fost solicitati pentru a indeparta un roi de albine din hornul unei case. Specialistii spun ca roiuri de albine au mai fost semnalate in ultimele 30 de zile si la Galati, Braila sau Timisoara, fie pe fatadele blocurilor, pe balcoane, sub stresinile caselor ori chiar dupa galeriile perdelelor din casa.

Potrivit apicultorilor, temperaturile ridicate si mirosul polenului au scos albinele din stupi. in aceasta perioada, dupa ce culeg polen suficient din lanurile de rapita, in familiile de albine apar noi regine, care pleaca din stup fiind urmate de roiuri intregi. Albinele respective nu sunt agresive si nu reactioneaza violent, daca nu sunt atacate, a explicat Constantin Badea, inginer tehnic in cadrul Asociatiei Crescatorilor de Albine Bucuresti. Sursa citata a precizat ca roiul care s-a lipit de blocul ANL a fost atras de culoarea galbena a peretelui si de mirosul specific al vopselii folosite. Specialistii in apicultura considera ca albinele au reactionat astfel din cauza mai multor factori, printre acestia fiind schimbarile bruste de temperatura din ultima perioada. Temperaturile ridicate au bulversat si ciclul biologic al animalelor care au devenit mai agresive.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.