Stirnit de criticul literar Daniel Cristea-Enache, Paler a vorbit despre esecuri, pasiuni, singuratate si politica.

Volumul de dialoguri cu regretatul eseist, recent lansat de Grupul Editorial Corint, "Convorbiri cu Octavian Paler", este un proiect mai vechi al criticului Daniel Cristea- Enache, intrerupt de disparitia lui Paler. Pornind de la intrebari care lasa deschis spatiul digresiunii, convorbirile dezvaluie o subiectivitate care se analizeaza pendulind in permanenta intre experienta de viata si tentatia livrescului.

Marturiile, amintirile si relatarile cu trimiteri la trecut sint integrate si interpretate prin grila eruditiei. Rememorarea episoadelor din copilarie si adolescenta face pandant cu evocarea figurii lui Don Quijote, iar problematica iritanta a cotidianului postdecembrist e topita in concluzii care imbratiseaza generalul: "Ne lipseste sentimentul tragicului. La noi, in loc sa moara, Hamlet s-ar fi dus cu amicii la o bere sa uite de dilemele lui".

Nebuloasa tranzitiei de la comunism la capitalism, democratia prost mimata, minusurile corectitudinii politice si justitiarismul postcomunist sint doar citeva dintre temele pe marginea carora Paler raspunde in adevarate pagini de jurnal. Privind in urma la anii cind cultura in Est era un substitut si pentru libertate, si pentru bunastare, Paler conchide ca indelung invocata rezistenta prin cultura nu a fost o alegere, ci o necesitate: "Cultura era atunci un antidot. Si un refugiu (...). Deci, cultura nu era, cred eu, o optiune. Era o forma de supravietuire".

Convorbirile sint completate cu scrisori, meditatii care iau forma unor eseuri, pagini de jurnal sau cu simple notatii aforistice. Impresii pe marginea unor episoade din istoria recenta a Romaniei sau din agenda politicii internationale sint alternate cu pagini de introspectie si marturisiri de credinta. Iar multe dintre acestea nu sint deloc comode, mai ales cind le contesta celor care nu au trait experienta terorii dreptul de a taxa compromisurile din perioada comunista: "In sinea mea", marturiseste eseistul, "le contest tinerilor, inclusiv celor exceptionali ca dumneavoastra, calitatea de a vorbi cu seriozitate despre frica. Ei n-au dat proba ca, in aceleasi conditii in care noi ne-am temut, ar fi dat dovada de curaj, nesinchisindu-se de Securitate".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.