Institutul de Medicina Legala nu inseamna doar cadavre si autopsii, ci este si locul in care se nasc oameni pentru a doua oara. E vorba de oamenii fara identitate.

Ionut a stat cuminte cit timp doctorita Mariana Rosu i-a "masurat" virsta

Oameni care n-au avut in viata lor un certificat de nastere, un buletin, necum un pasaport, oameni care abia daca au un nume, si acela atribuit din amintirile altora, vin la IML ca sa fie masurati cu rigla si compasul, sa fie cintariti si, in final, sa li se atribuie o virsta aproximativa. Acesta este primul pas in primirea unei identitati de catre cei care n-au avut niciodata vreuna.

Undeva, la etajul trei din aripa dreapta a IML, exista o mina de doctori specialisti in antropologie care se ocupa de redarea identitatii oamenilor care nu si-au primit-o la timp. Conform studiilor internationale, exista niste dimensiuni standard ale fiecarui segment al corpului, specifice anumitor virste. Inarmati cu rigle, compasuri si alte instrumente moderne de masurat, doctorii de la IML masoara toate aceste segmente, apoi le compara cu cifrele standard, dupa care dau verdictul: adica virsta aproximativa a subiectului, cu o eroare de pina la sase luni.

Pina acum, au trecut pragul doctorilor peste 2.800 de persoane, cu virste de la citiva ani pina la 65 de ani. In ziua in care i-am vizitat noi, doctorii de la IML il masurau pe Ionut, un baietel de doar citiva ani. Nu are certificat de nastere, pentru ca mama sa, cind l-a nascut, nu avea buletin. Dupa ce mama lui si-a recapatat actele de identitate anul trecut, acum a venit sa-l ajute si pe fiul sau. In scurt timp, cei doi vor fi cetateni cu drepturi depline, vor avea parte de un nou inceput.

Conform legislatiei in vigoare, parintii unui nou-nascut au la dispozitie fix un an pentru a-si declara copilul la primarie, la Starea civila, pentru a obtine actul de identitate al copilului - certificatul de nastere. In mod normal, actul de identitate al unui nou-nascut se obtine foarte usor: dupa nasterea copilului, parintele merge la primarie, la Starea civila, si, pe baza certificatului constatator al nasterii obtinut de la spital, i se elibereaza certificatul de nastere. Daca, din varii motive, parintele nu merge in decurs de un an la primarie ca sa obtina certificatul de nastere al copilului, atunci lucrurile incep sa se complice.

Dupa expirarea termenului-limita, actul de identitate nu se mai poate obtine decit prin decizie judecatoreasca, bazata pe masuratorile antropologice realizate de catre specialistii IML. In astfel de cazuri, cel care solicita recapatarea identitatii sau tutorele sau trebuie sa dea in judecata primaria de care apartine. Petentul depune la judecatorie o cerere de inregistrare tardiva a identitatii sale, dupa care este trimis de catre judecator la IML, unde, pe baza unor masuratori stiintifice, i se stabileste virsta. Abia apoi judecatorul ia decizia ca autoritatile competente sa-i elibereze actul de identitate. In nici un astfel de proces nu exista recurs din partea primariilor.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.