Scandal de proportii in presa ieseana

Parchetul National Anticoruptie a declansat urmarirea penala impotriva a cinci fosti si actuali angajati ai cotidianului "Ziua de Iasi". In fruntea "lotului Ziua" se afla chiar directorul acestui ziar, Florin Ghiocel Asimionesei, suspectat ca ar fi incercat, prin amenintari si santaj, sa obtina contracte de publicitate de la mai multi oameni de afaceri locali. Alaturi de acesta mai sint anchetati redactorul-sef Alin Tocan, fostul director Lucian Timofticiuc, directorul de marketing Constantin Butnariu si agentul publicitar Cristina Popa.

Plingerea impotriva lui Asimionesei a fost depusa de avocatul Mihail Vlasov, in numele unui grup de oameni de afaceri locali, intre care se remarca deputatul PNL Relu Fenechiu, liderul liberalilor ieseni. "Regret faptul ca am ajuns sa am un conflict cu o institutie de presa. De fapt, plingerea este formulata nu impotriva ziarului, ci impotriva lui Florin Asimionesei, un individ care s-a ocupat si inca se mai ocupa cu santajul de presa. Il consider un flagel care nu face cinste presei iesene si este pacat de numele ziarului "Ziua", care putea sa insemne mult mai mult", a declarat Fenechiu.

Mai multi angajati ai cotidianului "Ziua de Iasi" au fost audiati ieri la PNA Iasi, timp de sase ore. Redactorul-sef Alin Tocan a declarat, dupa audieri, ca prin aceasta ancheta se doreste restringerea libertatii de exprimare a presei. "Plingerea are rolul de a intimida presa si a servi interesele unor grupuri si persoane care au facut obiectul unor dezvaluiri in toata presa locala, inclusiv in "Ziua de Iasi". Acesti oameni, intre care se distinge deputatul Fenechiu, incearca sa se foloseasca de PNA pentru a pune botnita presei", a declarat Tocan.

Mai multe detalii a dat un alt colaborator al lui Asimionesei, Constantin Butnariu. "Sintem acuzati ca am fi santajat prin contracte de publicitate mai multe societati comerciale. Una dintre acestea este Lasicon, careia i-am fi solicitat un miliard de lei drept contract de publicitate. In zece ani de cind lucrez nu am pomenit asa ceva", a subliniat Butnariu, director de marketing la "Ziua de Iasi".
Pina la inchiderea editiei, directorul "Ziua de Iasi", Florin Asimionesei, nu a putut fi contactat de reporterul "Evenimentului zilei".

Un dosar de trei miliarde de lei

Cinci fosti si actuali angajati ai cotidianului "Ziua de Iasi" sint urmariti penal de procurorii serviciului teritorial Iasi al Parchetului National Anticoruptie, pentru santaj si complicitate la santaj, informeaza procurorii PNA. Ancheta PNA a fost demarata dupa ce 11 persoane - politicieni din cadrul PSD, Aliantei D.A., oameni de afaceri si functionari publici - au depus plingeri penale impotriva jurnalistilor in cauza. Conform procurorilor PNA, in plingeri se afirma ca reclamatii ar fi declansat o serie de atacuri nefondate la adresa celor 11 persoane. In schimbul incheierii campaniilor de presa, ziaristii le-ar fi solicitat celor in cauza sa incheie contracte de publicitate cu redactia cotidianului mentionat, suma ce ar fi trebuit incasata prin aceasta metoda ridicindu-se la aproximativ trei miliarde de lei. Conform PNA, dosarul este aproape finalizat, urmind a fi trimis in instanta, in cursul saptaminii viitoare.

Potrivit procurorilor, Butnariu, Timofticiuc si Popa sint acuzati de santaj, in cazul lui Asimionesei si Tocan, la aceasta acuzatie adaugindu-se si cea de asociere in vederea savirsirii de infractiuni. Conform legislatiei romanesti in vigoare, daca vor fi gasiti vinovati, acuzatii risca o pedeapsa cuprinsa intre 7 si 12 ani de inchisoare. In cazul santajului, impacarea partilor nu inlatura raspunderea penala.

Rosca Stanescu a ajuns la cotidianul cu numarul 4: "Averea"

Sorin Rosca Stanescu controleaza, prin intermediul societatii de management "Fulcrum", nu mai putin de patru cotidiene. Pe linga ziarul "Ziua", care l-a consacrat ca director, gazetarul mai manageriaza alte trei titluri: "Gardianul", "Independent" (a carui aparitie a fost temporar oprita) si "Averea" (care urmeaza sa apara la sfirsitul lunii aprilie).

"Un abuz al PNA"

Contactat de "Evenimentul zilei", Sorin Rosca Stanescu, directorul "Ziua", a luat apararea celor de la "Ziua de Iasi".
Cum comentati punerea sub acuzare a colegilor ieseni?
Este un abuz al PNA, care vine dupa ce ofiteri de acolo ne-au amenintat foarte multi membri ai redactiei. S-a intimplat pentru ca "Ziua de Iasi" a publicat foarte multe dezvaluiri care ii incriminau, iar acum vor sa-i sperie. Nu au ce probe de santaj sa detina.

Scriati in "Ziua" de ieri ca nu aveti responsabilitatea articolelor aparute sub semnatura "Ziua de Iasi".
Nu avem nici o obligatie de a ne asuma articolele publicate la Iasi. "Ziua de Iasi" apare in sistem de franciza, iar contractul specifica faptul ca raspunderea le apartine. Cind preluam articole in editia nationala, e ca si cum ar fi preluate din alt ziar. Cunoastem insa situatia de acolo si avem obligatia morala de a ne apara colegii.
Au existat o serie de acuzatii asemanatoare aduse si editiei centrale "Ziua". Exista vreo legatura?
Este foarte simplu sa te duci sa cauti niste firme care au fost criticate intr-un ziar oarecare - sa zicem chiar "Evenimentul zilei" - si sa gasesti citiva patroni care spun: "M-au santajat si au cerut bani pentru ca articolele sa nu apara", fara sa poata proba acuzatia in vreun fel. Astfel de lucruri se intimpla in orice ziar. Nu sint informatii, ci birfe si razbunari.

Ministrul justitiei, atacat ieri de trustul lui Rosca

"Gardianul", ziar manageriat de grupul de presa "Fulcrum" al lui Sorin Rosca Stanescu, a lansat ieri un atac dur la adresa ministrului justitiei, Monica Macovei. Acuzatiile aduse demnitarului au la baza o serie de memorii semnate de Enache Buleandra, din Rimnicu-Sarat.

Enache Buleandra a transmis Consiliului Superior al Magistraturii un memoriu in care afirma ca tatal Monicai Macovei, Vasile Gherghescu, a fost tortionar. Barbatul sustine ca Vasile Gherghescu a fost ofiter de Securitate si ca l-a torturat pe vremea cind era angajat la Casa Poporului.
Monica Macovei a respins, prin intermediul Biroului de presa al ministerului, acuzatiile aduse familiei sale: "Tatal Monicai Macovei nu a fost ofiter de Securitate si nu a lucrat niciodata la Casa Poporului. In perioada 1981-1984, Vasile Gherghescu, tatal Monicai Macovei, a fost jurist la Uzina "Semanatoarea". Din 1984, Vasile Gherghescu s-a pensionat". De mentionat ca reclamantul, Enache Buleandra, a fost diagnosticat cu schizofrenie paranoida, fapt confirmat si de anturajul sau. Sotia lui Enache Buleandra a confirmat diagnosticul: "Da, e bolnav. Nu doarme fara medicamente. Are paranoia. Are cu capul. Daca nu ia medicamente, e rau".


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.