Le privesti si simti cum vraja iti cuprinde trupul si mintea. Le atingi si simti ca devii captiv intr-o lume a nemarginirii, a absolutului, a eternitatii. Le porti si simti ca frumusetea are un singur nume, ca miracolul are o singura imagine, ca visul are o singura dimensiune.

Nimic nu se compara cu farmecul, cintecul si spiritul diamantelor. Te atrag in mreaja lor cu o forta magica, careia i te abandonezi cu usurinta, cu placere, cu dorinta. Ramii sclav al maretiei vesnice, al puterii infinite, al fascinatiei nepieritoare.

Timpul nu mai are sens, spatiul nu mai are logica. Om si stralucire hipnotica, om si piatra miraculoasa. Om si atotputernicie, om si diamant. De unde vine acest farmec irezistibil, aceasta magie atragatoare? Din puritatea sa. Ironia face ca, in structura sa intima, moleculara, diamantul sa fie ruda buna cu grafitul - un simplu carbune. De fapt, structura cristalina a celor doua materiale este identica la interior, diferenta care se vede la suprafata fiind data de legaturile dintre atomi. Grafitul este "slab", casant, se rupe usor, in timp ce diamantul este cel mai dur material cunoscut. Sint filosofi care spun ca, in diamante, oamenii isi vad reflexia sufletului.

Ca, inconstient, uimiti de stralucirea si de duritatea pietrei, aspira sa ajunga la fel: puri si duri. Pentru ca doar cine atinge un nivel de puritate absolut (paradoxal - slabiciunea absoluta) devine invincibil in raport cu mediul, spuneau aceiasi filosofi. Si nu este vorba de o tarie a trupului, ci de una a spiritului, data de credinta. Desi fascineaza o lume intreaga, diamantele ramin bine ascunse ochiului public. Foarte rar, ajung pina la noi informatii legate de vinzarea unui diamant sau de des-coperirea unui diamant. Pentru ca, in lumea diamantelor, cuvintul de ordine este discretia. In aceasta lume, in mod incredibil, majoritatea colectionarilor sint barbatii. Cu timpul, acestia au gasit un loc in care sa-si etaleze, fara rezerva, fara teama, doar cu emotie si incintare, pasiunea pentru diamante. La casa de licitatii Sotheby`s.

Sotheby`s Si Steinmetz

Cei de la Sotheby`s "pretuiesc" atit de mult diamantele, incit au creat un unic departament specializat doar in hipnoticele pietre pretioase. Desigur, in cadrul casei de licitatie Sotheby`s, exista sectiuni dedicate diferitelor domenii de interes, lucru firesc la un asemenea nivel, dar exista doar un singur departament strict specializat: "Sotheby`s Diamonds".

Concret, Sotheby`s Diamonds a luat fiinta in anul 2005 si isi propune sa adune la un loc cele mai rare si mai dorite bijuterii din lumea atit de exclusivista a colectionarilor de diamante. Sotheby`s Diamonds este un joint-venture intre celebra casa de licitatii si nu mai putin celebrul grup elvetian Steinmetz, un nume de prima marime pe piata diamantelor. In ceea ce priveste Steinmetz, cunoscatorii stiu ca, din atelierele sale, au iesit cele mai sublime diamante "contemporane", recunoscute ca avind o taietura si un finisaj fara cusur.

Asadar, pe de o parte, avem brandul Sotheby`s, cu tot ceea ce inseamna el - experti, baza de date cu clienti din toata lumea, experienta pe piata internationala a licitatiilor -, iar pe de alta parte, Steinmetz, care este unul dintre cele mai respectate nume in industria diamantelor si in cea a creatorilor de bijuterii (cu diamante) de inalta clasa. Este bine-cunoscut faptul ca Steinmetz este creatorul unuia dintre cele mai pretioase diamante "contemporane" - "De Beers Millennium Star", de 203,04 de carate, dar si a "Steinmetz Pink", un diamant roz de 59,60 de carate. De altfel, cei de la Steinmetz sint identificati pe piata prin calitatea diamantelor pe care le procura sau le prelucreaza. Iar, in aceasta lume, calitatea unui diamant inseamna, in primul rind, claritate, cit mai putine defecte ale suprafetei, unicitatea irizarii data de culori.

Comoara

Colectia "Sotheby`s Diamonds" este atent ingrijita de creatorul de bijuterii James de Givenchy. In "comoara" celor de la Sotheby`s, se afla, printre altele, si cel mai scump diamant din lume, estimat la o valoare de circa 12 milioane de euro. Diamantul, botezat "D-Grade Flawless", este alb, are 108 carate si este recunoscut ca fiind unul dintre cele mai fine si reusite "nestemate".

Daca diamantul acesta se va vinde, colectionarii mai ramin cu ci-teva variante onorabile. In acest sens, o alta piesa din colectie este un inel cu diamant colorat intens in roz si cu alte doua diamante trapezoide atasate, de 10,11 carate si cu un pret de 6,3 milioane euro. Despre aceasta piesa, specialistii spun ca se defineste prin culoarea sa, care este distribuita, in mod egal, pe toata suprafata diamantului si este saturata intr-un mod caracteristic doar celor mai stralucitoare pietre pretioase din lume. O alta piesa cu greutate este un diamant verde care are 25,06 carate, care este evaluat la peste 5,5 milioane de euro.

Piatra este fixata intr-o "corona" din aur, fiind inconjurata de 382 de diamante negre, a cite sapte carate fiecare. Tot in colectia "Sotheby`s Diamonds" mai poate fi admirat un inel cu diamante si safire estimat la 450.000 de euro, un colier cu 46 de diamante, estimat la 300.000 de euro si un inel cu diamant galben, in valoare de 187.000 de euro. O alta piesa, estimata la 140.000 euro, este un superb colier din aur roz, impodobit cu un diamant galben oval de 6,73 carate. Din colectie, mai fac parte inca alte zeci de bratari, cercei, brose, inele, ceva mai "ieftine" (estimate la cifre cu patru zerouri) ce au incorporate, in structura lor, diamante mai mici (intre unu si 20 de carate).

Ghinionul are culoarea roz

Si totusi, nu totul este "roz" in aceasta lume a diamantelor. Dimpotriva. Pentru cei de la Sotheby`s Diamonds, in mod paradoxal, ghinionul are chiar culoarea roz. La ultima licitatie organizata de Sotheby`s Diamonds, in decembrie anul trecut, un inel cu diamant roz-purpuriu de 28 carate nu si-a gasit niciun cumparator, in ciuda faptului ca piatra este considerata, de specialisti, unica. De remarcat ca este pentru a doua oara in doi ani cind acest inel a "refuzat" sa se lase vindut, raminind, in continuare, in seifurile Sotheby`s. Licitatia a fost oprita cind pretul a ajuns la putin peste 4 milioane euro, in conditiile in care pretul minim la care s-ar fi putut face vinzarea era de 5 milioane euro.

De altfel, se pare ca, la vremea respectiva, chiar un inalt responsabil al casei de licitatii a numit pretioasa piatra "diamantul blestemat". Considerat ca fiind principala atractie a licitatiei, diamantul roz s-a dovedit a fi cea mai mare dezamagire pentru casa de licitatii. Dar nu toate obiectele licitatiei au adus umbre de tristete pe chipurile vinzatorilor si ale cumparatorilor. Un inel cu un diamant maro-portocaliu, de 30,90 carate, inconjurat de 28 de diamante albe, in forma de para, a fost vandut cu 235.000 de euro, pret de peste trei ori mai mare decit valoarea sa estimata.

Puritate absoluta, miracol al desavarseniei si al dorintei, sublim al sufletului si al visului, diamantul fascineaza ochii, subjuga mintea, vrajeste inima, intr-un joc infinit al perfectiunii, al magiei, al chemarii eterne.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.