Caci vara fiind, cine nu viseaza sa lancezeasca in bataia razelor? Prof. dr. Ingrid Moll, directoarea Clinicii de Dermatologie a Universitatii din Hamburg, a prezentat in revista �Stern� cateva mituri legate de bronzat.

1. Statul la soare este sanatos '' partial adevarat
Soarele este important, inclusiv pentru starea psihica, motiv pentru care vara se inregistreaza cele mai putine depresii. Dar si corpul are nevoie de mangaierea razelor, caci sub efectul lor produce vitamina D, direct legata de nivelul de calciu din organism. ''Dar pentru asta nu e necesar sa ne expunem intreg trupul la soare'', spune dermatologul. E suficient ca astrul ceresc sa ne ''vada'' fata, palmele si bratele dezgolite, nu toata pielea! Corpul uman nu are nevoie de atata lumina, spune Ingrid Moll. Prin urmare, ambitia de a petrece cat mai mult timp la plaja este prosteasca.

2. Bronzatul la solar inainte de plaja protejeaza pielea - fals

Sigur ca dupa ce te-ai bronzat ai scapat de arsuri, insa mersul la solar expune pielea la radiatii UV periculoase intr-o cantitate mai mare decat cele ale soarelui. In plus, bronzatul succesiv (indiferent daca se alterneaza soarele cu solarul sau se opteaza doar pentru unul) afecteaza epiderma, o imbatraneste, iar efectul e ireversibil.

3. Autobronzantul ne fereste de arsuri � fals
Produsele autobronzante nu sunt creme de protectie, ci pure cosmetice, de tipul celor de machiaj. Ele contin coloranti, nu si substante de protejare a pielii!

4. Factorul de protectie 20 permite o durata de plaja de 20 de ori mai mare � fals
Potrivit specialistului german, nivelul maxim de protectie este asigurat doar pentru scurt timp, dat fiind ca transpiratia si nisipul lipit de piele afecteaza �stratul de aparare�. Ca sa mentinem acest factor la cota dorita, ar trebui sa ne ungem pielea in start gros si sa-l reinnoim la 2 ore, sau ori de cate ori iesim din apa. Asta inseamna, spune dr. Moll, ca ar trebui sa consumam un falcon de crema pe zi. Or, cine face asta?

5. Brunetii nu se ard la soare � fals
Persoanele cu parul blond deschis sau roscat ar trebui sa se expuna cu grija la soare, in vreme ce brunetii au voie la plaja, dar cu conditia sa-si dea cu crema! Medicul german avertizeaza ca si printre bruneti exista indivizi cu pielea mai deschisa sau cu alunite, ceea ce constituie motive temeinice sa nu faca excese cu bronzatul. De asemenea, sunt si blonzi cu pielea mai tuciurie, ceea ce le permite sa stea linistiti la soare. Oricum, dermatologul spune ca e preferabil sa se opteze pentru factori de protectie mai mari, care nu impiedica bronzatul, cum se crede. In plus, cine se stie patit cu arsurile, e bine sa previna repetarea accidentelor, ca sa nu riste un cancer.

6. Cremele rezistente la apa nu trebuie aplicate repetat � fals
Desi producatorii scriu altceva pe ambalaj, dermatologul german sustine ca nicio crema pretins rezistenta la apa nu e 100% asa. Prin urmare, stratul trebuie reinnoit prompt dupa fiecare baie.

7. Produsele �dupa plaja� sunt obligatorii � adevarat
Soarele �streseaza� pielea, care incepe sa �tina� si sa ne manance. Prin urmare, dupa spalarea la dus, ea trebuie rehidtratata cu lotiuni ori creme �dupa plaja�. Acestea nu trebuie sa fie neaparat cele mai scumpe, ci eficiente. Din pacate, lotiunile au mai degraba efect racoritor decat nutritiv. Or, pielea are nevoie sa fie �hranita�. Asa ca preferati o crema mai grasa.
10. Branza de vaci ajuta in caz de arsuri � fals
�Nu puneti niciodata branza de vaci pe pielea arsa! Bacteriile din acest aliment pot provoca infectii grave�, avertizeaza medicul german. Mai bine tamponati locul cu un gel racoritor sau, daca arsura e mai severa, cu o crema cu cortizon. Nu tratati arsurile cu nepasare, ci cereti macar sfatul unui farmacist!