Ultimul weekend inainte de debutul Festivalului de film TIFF a fost dominat de teatru, in Capitala Culturala Europeana.

Ca o prelungire a conferintei tinute de criticul George Banu, cu titlul "Actorul european: identitate continentala si diferenta culturala", simbata, la Sala Thalia din Capitala Culturala Europeana, sase dintre cei mai importanti actori ai continentului au sustinut un spectacol in care identitatea continentala era data de Shakespeare, iar diferenta culturala - de fragmente dramatice apartinind culturii fiecaruia.

Spectacolul, organizat de George Banu si de Ion Caramitru, i-a reunit pe William Nadylam din Franta, Piotr Adamczyck din Polonia, Teresa Afolter din Germania, Reni Pittaki din Grecia, Richard McCabe din Marea Britanie si pe Ion Caramitru reprezentind Romania. Fiecare dintre ei a rostit in interpretare proprie celebrul monolog al lui Hamlet, "A fi sau a nu fi?", dupa care si-a ales fragmente distincte. Seara a fost o adevarata lectie de interpretare de teatru. Actorul francez a rostit un fragment din "Cidul" lui Corneille, actrita germana s-a oprit la Bertold Brecht, cu un monolog din "Sfinta Ioana a Abatoarelor", grecoaica a interpretat bocetul Andromacai din "Troienele" lui Euripide, englezul scena pocairii lui Faust, din "Faustul" lui Cristopher Marlowe, iar polonezul a interpretat, apelind din plin la pantomima, un text numit "Locomotiva". Ion Caramitru a ales sa interpreteze fragmente din "Caietele" lui Mihai Eminescu.

Adus tocmai de peste Ocean, spectacolul romano-american "Waxing West", o productie a teatrului La MaMa din New York, pe un text de Saviana Stanescu, s-a jucat cu sala plina. Piesa pune cu inteligenta si umor problema emigrantului, iar din spectacol nu lipsesc stafiile lui Nicolae si Elena Ceausescu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.