In goana dupa rating, televiziunile transforma divertismentul in experimente psihologice distructive si pun ca premiu viata insasi

In secolul XIX, oamenii plateau cativa banuti atunci cand venea circul in sat, pentru a se holba uimiti la tot soiul de nefericiti care aveau malformatii ciudate si care fusesera transformati in curiozitati profitabile. Este si cazul bizarului show "Barnum and Bailey" care prezenta cu fala o fetita pe nume Krao, al carei trup era acoperit cu par.

Biata Krao suferea de o boala care acum este cunoscuta ca hipertricoza. Desi copila era bine educata, stia mai multe limbi, nimanui nu-i pasa de acest lucru, spectatorii crezand despre ea ca este jumatate om, jumatate animal. Ei credeau ca fetei nici nu-i pasa ca este ridiculizata si batjocorita in fiecare zi. A trecut un secol si circul s-a schimbat. Exploatarea slabiciunilor umane a devenit mai subtila si uneori mult mai perversa.

Este vorba aici despre editiile internationale ale ciudatului show Big Brother. Presa din intreaga lume a scris despre ultima "gaselnita" a producatorilor editiei din Olanda, care nu au pus bani la bataie ca premiu, ci un... rinichi. Astfel, mai multi oameni trebuie sa joace un joc pe viata si pe moarte pentru a primi un organ de la o femeie muribunda, in cadrul show-ului Big Donor Show. Telespectatorii devin astfel mici Dumnezei, care pot alege cine are dreptul la viata si cine nu.

In Australia, o concurenta Big Brother al carei tata a murit in timpul concursului, nu a aflat de acest "amanunt" decat dupa ce competitia s-a terminat. Asaltati de voci indignate, realizatorii au declarat senini ca oricum aceasta nu mai putea face nimic pentru tatal ei, si ca ei doar au dorit s-o menajeze.

In Marea Britanie, scandalul rasial dintre Jade Goody-Shilpa Shetty are ecouri si acum, desi a trecut ceva vreme de cand concurenta indianca a fost jignita de o alta fata din concurs, ceea ce a dus la adevarate manifestatii violente de strada in India. Acestea ar fi doar o parte dintre incidentele "nedorite" ale acestui show, care pare a fi mai degraba un experiment psihologic care-si supune cobaii umani la tot soiul de situatii care mai de care mai provocatoare.

Exista voci care sustin ca cei care participa la show sunt stresati deliberat, pentru ca o fiinta stresata, nemultumita sau provocata intr-un fel sau altul va actiona cu totul diferit fata de un individ in conditii normale.

Diversi psihologi sunt de parere ca show-ul foloseste manipularea, constrangerea si dezinformarea pentru a primi raspunsuri variate din partea participantilor. Este interesant faptul ca ceea ce se intampla in casa Big Brother nu ar trebui sa fie autorizat fara sa se fi efectuat un studiu psihologic amanuntit. Multi se duc cu gandul la faimosul film "The Truman Show". Nu prea are cum sa fie o intamplare tipologia persoanelor alese sa "locuiasca" in casa Big Brother.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.