Rezultatele barometrului de consum cultural pe anul 2006 demonstreaza ca exista o diferentiere a populatiei dupa "capitalul cultural", iar 35 la suta dintre romni sint considerati ignoranti la acest capitol, in timp ce numai 22 la suta reprezinta populatia culta.

Barometrul de consum cultural 2006 arata ca 15 la suta dintre romani nu stiu sa numeasca un singur autor roman de literatura, si mai mult de jumatate nu cunosc niciun nume de autor strain, potrivit datelor prezentate ieri la Ministerul Culturii si Cultelor. Studiul, realizat de Centrul de Studii si Cercetari in Domeniul Culturii si Metromedia Transilvania, pe banii Ministerului Culturii si Cultelor, arata ca primele nume de scriitori romani pe care le-au amintit respondentii sint, in ordine, Mihai Eminescu, Mihail Sadoveanu, Ion Creanga, Liviu Rebreanu si I.L. Caragiale.

Clasamentul este aproape identic cu cel din anul 2005. Desi pe primul loc se afla un poet, restul pozitiilor, pina la locul opt, sint ocupate de autori de proza. In primele 20 de locuri, nu se regasesc decit doi autori in viata: Mircea Cartarescu (locul 16) si Adrian Paunescu (locul 19). Situarea lui Cartarescu inaintea lui Paunescu se datoreaza, potrivit autorilor studiului, unei notorietati in crestere datorata mediatizarii la televiziune. Numele de autori de literatura straina mentionate cel mai frecvent au fost William Shakespeare, Alexandre Dumas, Lev Tolstoi, Sandra Brown si Fiodor Dostoievski. In primele zece pozitii se regasesc doar doi autori contemporani, ambii autori de "literatura de consum". In plus, aproximativ jumatate dintre scriitorii straini amintiti de respondenti sint autori de literatura de aventuri. In ceea ce ii priveste pe regizorii romani, cel mai notoriu este, ca si anul trecut, Sergiu Nicolaescu, cu 41 la suta dintre raspunsuri, urmat, cu sub 7 la suta, in ordine descrescatoare, de Dan Pita, Liviu Ciulei, Lucian Pintilie, Nae Caranfil, Andrei Serban, Corneliu Porumboiu, Mircea Daneliuc si Cristi Puiu. Mai mult de jumatate dintre respondenti nu au putut numi niciun regizor roman. La categoria regizori straini au fost mentionati Steven Spielberg, urmat de Francis Ford Coppola, Mel Gibson, Franco Zeffirelli si Alfred Hitchcock si James Cameron. Procentul de non-raspunsuri a fost de 72 la suta.

Romanii prefera muzica populara

Compozitorul roman de opera sau muzica contemporana cel mai mentionat de respondentii barometrului a fost George Enescu, cu peste o treime din populatie, urmat de Ciprian Porumbescu, cu 6 la suta. Jumatate dintre respondenti nu au mentionat niciun nume, iar unii i-au numit pe Marius Moga, Vivaldi sau Beethoven. Mai mult de jumatate dintre cei intervievati nu au putut mentiona nici un compozitor strain, 12 la suta l-au numit pe Mozart, 11 la suta, pe Beethoven, 5 la suta, pe Bach, si 4 la suta, pe Verdi. In ceea ce priveste consumul de muzica, doar 4,6 la suta au declarat ca nu asculta niciun fel de muzica.

Preferintele muzicale se mentin in ordinea de anul trecut: muzica populara (19 la suta), muzica usoara romaneasca (16 la suta), manelele (8 la suta), muzica usoara straina si muzica pop straina. La categoria pictori, cele mai amintite personalitati au fost, in ordine, Nicolae Grigorescu, Stefan Luchian, Nicolae Tonitza, Theodor Aman si Sabin Balasa.

Ultimul nu se regasea in clasamentul din 2005. Dintre pictorii straini, cel mai des sint mentionate numele Pablo Picasso, Vincent van Gogh, Leonardo da Vinci, Michelangelo Buonarroti si Rembrand van Rijn. Barometrul de consum cultural este cel de-al doilea studiu de acest gen, dupa cel realizat in 2005. Scopul cercetarii a fost descrierea si analiza peisajului consumului cultural din Romania, la nivel de infrastructura si la nivel de comportamente individuale. Studiul a fost realizat in perioada noiembrie-decembrie 2006, pe un esantion de 1.485 de subiecti cu virsta de peste 15 ani.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.