"Liniste in octombrie" este prima carte pe care scriitorul danez a tradus-o in engleza si a publicat-o in Statele Unite. In 2004, Grondahl a primit Prix Literraire des Ambassadeurs de la Francophonie, iar in 2005 a fost nominalizat la premiul Medicis Etranger.

Publicat in colectia "Cartea de recitire", romanul lui Grondahl este o lunga destainuire a unui barbat ajuns la 44 de ani, parasit de sotie dupa 18 ani de casnicie, si care cauta printr-un proces complicat de marturisire-introspectie sa se descopere pe sine. Singur, asezat intr-un imaginar fotoliu freudian, cauta adevarul despre iubirile care l-au traversat. Autorul are rabdare cu fiecare detaliu, cu fiecare personaj care intra si iese din poveste, respecta fluxul gandurilor bruscate de cate un gest, nu forteaza nici o clipa lumea amintirilor sa se plieze pe un drum dinainte trasat.

Discursul se contureaza treptat, capata consistenta, individualitate si se transforma intr-o disectie pe viu a sentimentelor care l-au traversat. Urmand un traseu imaginar al calatoriei sotiei sale, Astrid, ale carei opriri in diverse orase le poate urmari dupa extrasul de cont, barbatul retraieste fiecare moment al casniciei, precedate de pasiunea chinuitoare pentru Ines si intrerupte de aventura cu pictorita Elizabeth.