Cateva dintre aparatele de gimnastica care au apartinut Regelui Carol I se folosesc si azi pentru recuperarea bolnavilor. De fapt, Sectia de Fizioterapie a Spitalului de Urgenta Bucuresti seamana cu un mic muzeu. Nu pentru ca nu ar avea in dotare echipamente moderne, ci pentru ca detine patru aparate, din 1890, care, culmea, nu s-au defectat niciodata.

Cine ar fi crezut ca in subsolul Spitalului de Urgenta Bucuresti se afla un adevarat "muzeu"? Sectia de Fizioterapie. O data ce intri in sala de recuperare, iti sar in ochi niste aparate negre, din fier, pe care se observa cu usurinta patina timpului. Rasfirate printre echipamentele moderne, de ultima generatie, aparatele de mecanoterapie nu sunt valoroase doar pentru ca sunt in perfecta stare de functionare, desi au o vechime impresionanta, ci si pentru ca acestea au apartinut Regelui Carol I.

"Aparatele faceau parte din sala de gimnastica si intretinere a Regelui Carol I. Au o vechime de 117 ani, fiind produse in anul 1890, in Germania. in momentul in care s-a construit Spitalul de Urgenta, regele le-a donat institutiei. De 70 de ani, de cand sunt aici, desi au fost utilizate in mod curent, nu s-au defectat niciodata, spre deosebire de cele moderne, despre care nu se poate spune acelasi lucru", ne explica Adriana Solomon, profesor de cultura fizica medicala, in cadrul Sectiei de Fizioterapie. De fapt, spune Adriana Solomon, "acestea sunt adevaratele aparate de miscare, putand fi adaptate la nevoile bolnavului. Celelalte sunt mai mult de fitness".

Spitalul nu foloseste aceste "piese de muzeu" din saracie, ci pentru ca nu exista inlocuitori pentru ele. "Sunt foarte eficiente. Pot spune ca sunt mult mai bune decat cele care se fabrica acum. Noi le folosim cu succes pentru bolnavii care au probleme cu oasele si ligamentele de la maini si de la picioare sau pentru fracturi", adauga specialistul.

Cei mai multi dintre pacientii care fac exercitii cu echipamentele pe care le-a folosit insusi Carol I stiu ca au parte de un "tratament regesc". "Cunosc povestea lor", ne spune Ionut Viorel, in varsta de 26 de ani, care a ajuns la fizioterapie, dupa ce si-a fracturat metacarpianul.

"Desi au un aspect rudimentar si seamana cu niste aparate de tortura, sa stiti ca sunt fiabile aparatele astea. Eu am doar cinci zile de cand fac exercitii cu ele si deja ma simt mai bine", adauga Ionut, care ne si face o demonstratie.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.