Pentru a evita inadvertentele si confuziile produse la scrutinele organizate in ultimii 17 ani, prezentam mai jos procedura ce trebuie urmata pentru a va exprima optiunea.

Constitutia Romaniei stipuleaza faptul ca au dreptul de a participa la referendum toti cetatenii romani care au implinit varsta de 18 ani pana in ziua votului, inclusiv. Exceptie fac debilii sau alienatii mintal si persoanele condamnate prin hotarare judecatoreasca definitiva la pierderea drepturilor electorale.

Documentul pe baza caruia puteti vota este buletinul sau cartea de identitate valabila ori adeverinta ce inlocuieste acest act. Dupa verificarea inscrierii in lista electorala, pe actul de identitate se va aplica timbrul autocolant cu mentiunea "votat". Trebuie sa va prezentanti la sectia de votare unde sunteti inscrisi pe listele permanente. Potrivit legislatiei romanesti in vigoare, votul electronic sau prin corespondenta nu este permis.

Dupa incheierea votarii se anuleaza buletinele de vot neintrebuintate si se deschid urnele. Persoanele interesate pot formula in scris, in timpul votului, dar si dupa inchiderea urnelor, intampinari si contestatii cu privire la vot si la deschiderea urnelor. Contestatiile se solutioneaza de catre presedintele biroului electoral al sectiei de votare. Partidele politice parlamentare si-au desemnat delegatii in birourile electorale de circumscriptie pana la 16 mai.

Ce se intampla dupa ce va exprimati optiunea

Procesele verbale privind rezultatul votului sunt transmise Biroului Electoral Central, in termen de 24 de ore de la inchiderea urnelor. BEC centralizeaza rezultatele la nivel national si le transmite Curtii Constitutionale, cu paza militara, in termen de 24 de ore de la incheierea centralizarii.

Curtea Constitutionala prezinta Parlamentului un raport cu privire la respectarea procedurii pentru organizarea si desfasurarea referendumului national si confirmarea rezultatelor acestuia. Hotararea privind confirmarea rezultatelor referendumului se publica in Monitorul Oficial.

Procedura de vot in strainatate

in strainatate au fost organizate 178 de sectii de votare, in 93 de tari, iar in teatrele de operatiuni militare sunt deschise noua. Nu exista liste electorale, iar urnele mobile nu vor putea fi folosite. Votul se va desfasura intre 8.00 si 20:00, ora locala.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.