Categoric, in lumea fictiunii este vremea secretelor dezvaluite, a simbolurilor stravechi regandite, dar si a zdruncinarii unor adevaruri ale bisericii crestine. Dupa 2000 de ani de statu quo, unii simt nevoia unei revolutii.
Si daca tot e clamata nevoia unei reformari a clasei politice, a unei revolutii a mentalitatilor, dar deloc a unei revolutii sociale, populare sau culturale (demonizate decenii la rand), de ce n-ar fi buna si fictiunea literara la sprijinirea unui astfel de demers. Semnalul mondial l-a dat fictiunea perversa a lui Dan Brown. Spun perversa, ca sa nu spun perfida, pentru ca departe de a fi o nevinovata fictiune politista impanata cu trimiteri culturale, asa ca pentru alti cititori decat coafezele de altadata, romanul punea umarul mai pe fata, mai mascat, la revolutionarea mentalitatii care a domnit timp de doua milenii si care inca admite esenta credintei crestine si anume Invierea lui Iisus. In dorinta de a pune altceva in loc si de a-L transforma pe Mantuitor intr-un simplu cetatean, cam zurbagiu, o duzina de romane au continuat 'opera' lui Dan Brown, punand piatra peste piatra la acest edificiu stramb. In aceasta serie se incadreaza si 'vocea' lui Kate Mosse, celebra in Marea Britanie ca prezentatoare de televiziune.

In ianuarie 2006 ea a publicat la Londra un roman cu titlul 'Labirintul', editat acum si la Bucuresti de RAO, si despre care aflu ca a stat 8 saptamani in topul bestseller-urilor, asta dupa ce s-a vandut intr-un milion de exemplare numai in UK. Nimeni nu stie insa cum a ajuns acest roman sa fie tradus in 40 de limbi! Succesul 'rasunator' se datoreaza nu atat stilului, cat, evident, subiectului. Care subiect, creste la umbra vigurosului 'Cod al lui Da Vinci'. Anul actiunii: 1209, in vara. In Carcassonne, o tanara de 17 ani primeste un manuscris misterios de la tatal ei, care sustine ca in aceasta carte se afla secretul adevaratului Graal. Desi Alais nu poate intelege cuvintele ciudate si simbolurile pe care acestea le ascund, ea stie ca acum scopul vietii ei este pastrarea secretului labirintului. Trec anii, vreo opt sute. In vara lui 2005, o alta femeie, Alice Tanner, descopera doua schelete intr-o pestera uitata din Pirineii francezi. Intrigata de simbolul labirintului sculptat in piatra, ea isi da seama ca a tulburat ceva menit sa ramana ascuns. Cam asa se innoada un thriller inspirat din legendele catarilor, in care doua femei sunt despartite de un labirint si de opt secole de (in)cultura.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.