Doamna Luminita Gheorghiu, ca actrita, in ce mod va influenteaza situatia politica de azi?

Nu stiu daca este important cum ma simt ca actor apropo de tot ce se intampla ca viata politica in Romania de azi, pentru ca inainte de a fi actrita sunt cetatean. Si sigur ca e cel putin dureros, ca sa nu spun altfel, fiindca va marturisesc ca mi-as dori pentru mine, pentru familie, pentru toata lumea o viata linistita. Nu linistita la modul sa acoperim buba cu puroi, ci o viata plina de initiativa din partea tuturor - nu exclud chiar si initiativa noastra, a cetatenilor -, mai putin scandaloasa si mai activa din punctul de vedere al proiectelor care ar trebui realizate pentru ca traiul nostru sa intre, odata si odata, pe un drum normal. Iar ca profesie, nu pot face abstractie de ce e in jurul meu si nu ma simt tihnita. Mai ales in ultimii ani, cand spectatorii s-au intors in salile de teatru, film si muzica� Am mai spus, e foarte greu de facut ordine intr-o casa, nu intr-o tara, dar totusi sunt lucruri care puteau si pot fi facute.

Ati obtinut un trofeu onorant, la inceputul acestui an, din partea Asociatiei Criticilor de Film de la Los Angeles, pentru �Moartea domnului Lazarescu�, in regia lui Cristi Puiu, o pelicula multipremiata, in care faceti un rol exceptional. In ce companie v-ati aflat?

Forrest Whitaker, Helen Mirren, Steven Spielberg, Clint Eastwood s.a. Am fost foarte fericita, si trebuie sa recunosc ca de multe ori privesc aceasta placheta, sa imi aduc aminte ce extraordinar m-am simtit si cu cata caldura am fost inconjurata. Atunci am fost foarte uimita de caldura pe care mi-au oferit-o, cat de bine m-au primit, fiind vorba de o stare sufleteasca speciala. Mai tarziu am inteles ca asa era, de fapt, normal. Veneau spectatori din toate partile si ma felicitau, pentru rol si pentru film, lucru care m-a bucurat, va dati seama, enorm.

Ati jucat in doua pelicule ale lui Cristi Puiu, 'Marfa si banii' si 'Moartea domnului Lazarescu', fiind, se poate spune, una din actritele sale preferate. Ce parere aveti despre pozitiile sale mai'revolutionare', daca putem zice astfel?

E foarte bine ca este revolutionar si, acum, in aceasta situatie, el a trebuit sa-si spuna foarte categoric si hotarat punctul de vedere, dar nu stiu daca tocmai revolutionar ar fi cuvantul care trebuie. Pentru ca si el, si alti regizori tineri cu care am lucrat sunt foarte hotarati, stapani pe situatie si siguri pe ceea ce vor, ce au de facut, si ce asteapta de la altii, si asa si trebuie. Dar fiecare om este liber sa-si spuna parerea si este liber sa aiba preferinte, simpatii si antipatii. Cand esti in aceasta profesie, n-ai cum sa te feresti de critici, la modul general, si este imposibil sa te iubeasca toata lumea.

Ati jucat in zeci de roluri de film si teatru, dar abia in ultimii ani ati primit, alaturi de nume ca Maia Morgenstern sau Marcel Iures, si o recunoastere internationala. Cum va simtiti in acest top, care nu e numai autohton?

Este adevarat, am obtinut cu 'Moartea domnului Lazarescu' patru premii, la TIFF, in Maroc, Belgia, si trofeul de la Los Angeles, si, pe buna dreptate, toate ma onoreaza si pe toate le iubesc.

Ce proiecte aveti in acest moment?

Repet intr-un spectacol care se va juca la Teatrul Act, dupa o piesa a lui Mihai Fratila, voi avea un rol in filmul pe care il va regiza Horatiu Malaele, iar in toamna voi juca rolul principal intr-o pelicula a regizorului Corneliu Gheorghita.