Calciul si vitamina D prezente in produsele lactate ar putea fi responsabile de aparitia dementei la persoanele in virsta, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii americani si prezentat la o conferinta de biologie experimentala care a avut loc la Washington, informeaza independent.co.uk.

Cercetatorii cred ca excesul de calciu poate contribui la ingustarea vaselor de singe din creier, provocind distrugeri neuronale. Efectul poate fi agravat de vitamina D, care regleaza absorbtia de calciu. Specialistii au descoperit acest lucru dupa ce au scanat creierele a 79 de barbati si 153 de femei cu virste cuprinse intre 60 si 86 de ani. Toate aceste persoane prezentau distrugeri ale tesuturilor creierului.

Zonele afectate variau ca marime si chiar si persoanele aparent sanatoase prezentau in creier arii foarte mici cu tesuturi distruse. Cu cit consumul de lactate era mai mare cu atit volumul leziunilor din creier era mai important. Intr-un studiu anterior, aceeasi echipa de cercetatori a descoperit ca persoanele care consuma cantitati mari de produse lactate cu continut mare de grasimi prezinta un numar mai mare de leziuni ale creierului. Totusi, continutul de grasimi nu este considerat un factor care sa contribuie la aparitia leziunilor neuronale. Noile descoperiri indica faptul ca abundenta de calciu si vitamina D din produsele lactate ar putea fi factorul determinant.

Cercetatorii urmeaza sa investigheze posibilele modalitati in care cantitatile de calciu si vitamina D ar putea afecta creierul. Una dintre teorii este aceea ca excesul de calciu duce la formarea pe peretii vaselor de singe a unor depozite cu o compozitie similara celei a oaselor. Calcifierea ingusteaza vasele de singe si reduce fluxul sangvin. Neuronii lipsiti de singe mor provocind distrugeri ale creierului si astfel apar tulburarile cognitive, dementa, depresia si accidentul cerebral.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.