Numarul clinicilor din SUA care ingheata si stocheaza ovule s-a dublat in ultimii trei ani.
Pina la ora actuala, intre 300 si 600 de copii s-au nascut, in intreaga lume, din ovule congelate, iar cercetatorii planifica abia acum sa le monitorizeze sistematic sanatatea, potrivit publicatiei "Washington Post". Clinicile de fertilitate lucreaza de mult timp cu sperma si embrioni congelati, dar aplicarea aceleiasi proceduri in cazul ovulelor s-a dovedit mult mai dificila. Abia recent, oamenii de stiinta au perfectionat tehnica, motivati in primul rind de dorinta de a le ajuta pe femeile ramase infertile in urma tratamentelor contra cancerului. Iar numarul de clinici care ofera acest serviciu in SUA a ajuns la 138, mai mult decit dublu fata de cite puneau in aplicare aceasta tehnica in urma cu trei ani.

Costurile congelarii ovulelor variaza intre 9.000 si 15.000 de dolari per tentativa, la care se adauga intre 350 si 500 de dolari platiti anual pentru stocarea ovulelor. Procedura este insa controversata. Specialistul in fertilitate Kutluk Oktay de la Cornell University a publicat recent o analiza potrivit careia o femeie care isi congeleaza ovulele la virsta de 32 de ani are 40% sanse sa aiba un copil mai tirziu, cu ajutorul ovulelor in cauza. Oktay afirma si ca "luna de luna ne parvin stiri despre noi sarcini implicind ovule congelate si noi succese in acest domeniu". Partizanii acestei proceduri sustin in consecinta ca daca o femeie isi congeleaza ovulele in jurul virstei de 30 de ani, la 40 are mai multe sanse de a ramine insarcinata cu ajutorul acestora decit cu ovulele ei "neprocesate".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.