Tinerii ocupa 35% din locurile de munca din sectorul primar, insa foarte putini sunt ocupati in agricultura. Banii putini ii fac sa plece la cules capsuni in strainatate, in vreme ce in satele romanesti raman batranii. Iar acestia nu pot face agricultura la nivel european. Sprijinul acordat pentru instalarea tinerilor fermieri in mediul rural, ar putea ajuta insa la imbunatatirea situatiei.

Sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri in zona rurala este prevazut in Masura 112, cuprinsa in cadrul Planului National de Dezvoltare Rurala (PNDR). Guvernul mizeaza nu doar pe capacitatea de munca a tinerilor ci si pe nivelul de instruire, mai ales ca numarul de absolventi ai invatamantului superior in domeniul agricol are o evolutie pozitiva. PNDR defineste instalarea tinerilor fermieri drept "activitatea de infiintare si/sau preluare prin transfer de proprietate si/sau arenda a unei exploatatii agricole pentru prima data, in calitate de conducator (sef) de exploatatie".

In cazul instalarii, solicitantul trebuie sa aiba domiciliul in zona rurala in care isi va desfasura activitatea. in cazul arendarii acesta trebuie sa fie de lunga durata.

Investitiile vor fi orientate in special spre modernizarea exploatatiei, prin imbunatatirea managementului, dezvoltarea performantelor generale si adaptarea productiei realizate in conformitate cu cerintele pietei. Trebuie mentionat si faptul ca respectarea normelor comunitare, fie ca este vorba despre protectia muncii, a mediului sau regulile sanitar-veterinare este obligatorie.

Planul de actiune in detaliu

Orice persoana cu varsta sub 40 de ani si se instaleaza pentru prima data in exploatatiile agricole, ca si conducatori ai acestora, sau care detine sau se angajeaza sa dobandeasca competente si calificari profesionale in raport cu activitatea pe care urmeaza sa o desfasoare poate solicita finantare prin intermediul acestei masuri.

Pentru a primi bani, solicitantul trebuie sa prezinte un plan de dezvoltare pentru activitatile agricole din cadrul exploatatiei, din care sa reiasa situatia initiala a exploatatiei agricole, etapele si obiectivele specifice pentru dezvoltarea activitatilor noii exploatatii. Investitiile, demersurile pentru formare profesionala sau consiliere trebuie detaliate. Dupa cel mult 5 ani de la instalare, Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit va verifica daca angajamentele luate prin acest plan au fost respectate sau nu. in acest caz, fondurile alocate vor trebui rambursate.

Solicitantul beneficiaza de o perioada de gratie de 36 de luni de la data instalarii pentru realizarea investitiilor pentru obtinerea conditiilor necesare pentru respectarea standardelor comunitare si de 18 luni pentru normele deja incluse in planul de afaceri. in situatia in care prin planul de dezvoltare se prevede accesarea si a altor masuri de dezvoltare rurala, acesta trebuie sa fie suficient de detaliat astfel incat sa cuprinda ce tip de sprijin va accesa din cadrul altor masuri din PNDR.

25.000 de euro de ferma

Exploatatia agricola trebuie sa fie inregistrata in Registrul Exploatatiilor Agricole, iar dimensiunile minime sunt de 20 de hectare pentru culturile de camp (cereale si plante tehnice), 4 hectare pentru pomicultura, horticultura si floricultura si un hectar teren agricol si minim 40 familii de albine pentru o stupina.

In sectorul zootehnic, solicitantul trebuie sa dispuna de teren aferent producerii furajelor. Efectivul in cazul fermelor de pui broiler trebuie sa fie de 1.000 de capete sau 200 curcani pe serie, iar suprafata ocupata cu furaje trebuie sa fie de 3 hectare. Ferma de crestere a gainilor pentru oua trebuie sa numere 400 de capete. Pentru bovine, oi, capre, porcine si cabaline, planul trebuie sa prevada o suprafata de 5 hectare pentru furaje.

Suma alocata pentru preluarea unor asemenea exloatatii este de 25.000 de euro. Pentru ferme mai mari, sprijinul creste 40.000 de euro. Banii se vor da in doua transe, prima la cel mult 6 luni de la data aprobarii de catre APDRP a solicitarii pentru acordarea sprijinului, dar nu mai tarziu de 12 luni de la data depunerii solicitarii. Cea de a doua se va acorda la indeplinirea conformitatii cu actiunile prevazute in planul de dezvoltare.

Pensionare timpurie cu 150 euro/luna

Pentru a comasa terenurile agricole, guvernul a prevazut in PNDR posibilitatea ca agricultorii sa dea pamantul lor altor persoane, mai tinere, sa il lucreze. insa, pana in 2010, fermierii nu se pot pensiona inainte de a implini varsta legala. in schimb pot beneficia de renta viagera agricola.

De pensionarea timpurie pot beneficia proprietarii sau arendasii, conducatori ai exploatatiilor agricole si care au calitatea de cedent (fermierul care accepta sa se pensioneze in conditiile prevazute in aceasta masura si care cedeaza numai dreptul de administrare si folosinta a unei exploatatii agricole. Cedarea poate sa fie: transfer de proprietate (donatie si/sau vanzare) sau arendare pe lunga durata) si care au peste 55 de ani. Anterior pensionarii, solicitantul trebuie sa fi practicat cel putin timp de 10 ani agricultura.

Si cei care doar au lucrat pamantul pot primi pensia agricola, daca au lucrat cel putin jumatate din timpul de munca in calitate de ajutor familial sau a fost lucrator agricol intr-o exploatatie agricola 5 ani anteriori cedarii. De asemenea, si cei care au lucrat in exploatatia agricola a cedentului echivalentul a cel putin 2 ani de munca cu norma intreaga in cursul celor 4 ani anteriori pensionarii anticipate a cedentului sau cei care nu mai executa nici fel de munca platita, dar sunt inscrisi intr-o schema de asigurari sociale pot primi pensia agricola.

Dupa caz, cedarea fermei include si cedarea animalelor, a cotei de lapte si a altor drepturi legale.

Sprijinul acordat in cadrul acestei masuri cuprinde o perioada de maxim 15 ani, dar numai pana la implinirea a 70 de ani. in cazul in care cedentul beneficiaza de o pensie pentru limita de varsta, din partea statului, ajutorul de pensionare anticipata se va reduce, tinand cont de circumstante, luand in considerare cuantumul stabilit prin sistemul national de pensii.

Cedentii si muncitori agricoli cu o vechime de 5 ani vor primi 150 euro pe luna/exploatatie agricola, pana la 60 de ani (femei) sau 65 ani (barbati). Dupa aceasta varsta se primeste doar diferenta calculata pentru pensia de varsta intre 60-70 ani (femei) si 65-70 ani (barbati).
Simona Diaconu


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.