Accentul editiei din acest an a Festivalului International de Teatru de la Sibiu, cea de a XIV-a (24 mai - 3 iunie), va cadea pe teatrul de strada. Orasul, cu centrul sau istoric proaspat renovat, va fi decorul natural al spectacolelor sustinute de unele dintre cele mai faimoase trupe de teatru de strada din lume.
Directorul Teatrului National "Radu Stanca" din Sibiu si initiatorul FITS, actorul Constantin Chiriac, are multe calitati, dar modestia nu-l da afara din casa. De altfel, are si cu ce sa se mandreasca: festivalul pe care il organizeaza de 14 ani a fost unul dintre argumentele principale pentru acceptarea candidaturii Sibiului la titlul de Capitala Culturala Europeana. In biroul sau de la etajul teatrului sibian, Chiriac isi aminteste de primele editii si de cresterea festivalului: "spuneam peste tot cate trupe vin la Sibiu, unii ziceau ca numarul nu conteaza, dar animatia de pe strazile orasului, atmosfera artistica erau si acestea scopurile noastre".

Privirea spre trecut e una foarte scurta, fiindca ceea ce-l intereseaza de fapt este viitorul. Idealurile managerului sunt marete, iar auzindu-l cum descrie viitorul sediu al teatrului aproape ca-l vezi cu ochii. Constructia sediului trebuia sa inceapa anul trecut, dar a fost amanata, fiind considerata peste capacitatile de investitie ale orasului in anul premergator Capitalei Culturale: "Eu tot repet ca cel mai mult conteaza ce se va intampla dupa terminarea acestui an, obiectivul Capitalei Culturale fiind sa propulseze un oras in atentia publica generala pe o durata mai lunga. Investitorii de aici nu se gandesc ce vor face cu toate hotelurile pe care le-au construit dupa ce se termina anul 2007? Unele din ele nici nu sunt gata, desi suntem aproape de jumatatea anului. Eu le voi asigura evenimente culturale care sa atraga in continuare turismul, astfel hotelurile se vor umple, asa incat ar trebui sa fie direct interesati in construirea acestui centru cultural", spune Chiriac. Complexul pe care il viseaza va include, dupa cum descrie directorul, actualul sediu al Teatrului "Radu Stanca", a carui activitate nu va fi deloc intrerupta pe timpul constructiilor. Noua cladire, una de proportii, pentru care planurile sunt deja gata, va avea trei sali modulare, de pana la 500 de locuri, dar care vor putea fi transformate intr-una singura la nevoie. "Una dintre sursele de intretinere a cladirii si de obtinere de fonduri pentru productia de spectacole va fi inchirierea acestor sali pentru conferinte, congrese, intalniri de afaceri", spune Chiriac.


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.