Dupa ani buni in care interesul publicului roman fata de SF scazuse la zero, de ceva vreme cartile de acest tip au prins din nou viata.

Au fost, mai intii, vremurile de glorie ale cartii SF, cind, in anii 1994 si 1996, Editura Nemira facea tiraje mari cu clasici ai genului, ca Asimov, Clarke sau Van Vogt. A urmat o perioada de recesiune drastica, in care SF-ul a disparut din preocuparile cititorilor romani. Editurile si-au inchis colectiile SF, Nemira a fost pe punctul de a disparea.

Din fericire pentru literatura SF insa, lucrurile nu s-au oprit aici. Prima miscare de resuscitare a pietei a facut-o Editura Tritonic, care in 2005 a inceput sa publice traduceri de literatura SF, de data asta insa fiind vorba de autori publicati (si premiati) dupa anul 2000. Tot in 2005, a aparut si o editura mica, destinata exclusiv SF-ului, Millennium Press, care anul acesta a fuzionat cu Editura Tritonic. "De la bun inceput am convenit sa facem din aparitiile de la Millennium Press si cele din colectia fiction.ro de la Tritonic proiecte complementare, sa nu fim neaparat concurenti, ci parteneri pe o piata care se cerea reconstruita", ne-a declarat Horia Ursu, reprezentantul Editurii Millennium Press.

Tot Horia Nicola Ursu ne-a vorbit si despre dezvoltarea ulterioara a pietei de carte SF: "Succesul Tritonicului si insistenta Millennium Press intru obtinerea unor copyrighturi au trezit si instinctele concurentei, astfel incit Nemira a abandonat incet-incet politica reeditarii marilor succese de altadata si si-a adus in ograda un profesionist (unii ar spune Profesionistul) in materie de politici editoriale in domeniul F&SF, pe Mihai Dan Pavelescu, care a regindit portofoliul editurii, actualizindu-l si imbogatindu-l".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.