Va ganditi macar o data pe luna la pensie? Ma adresez oamenilor de varsta mea (37) si chiar daca poate starni mirari nu cred ca intrebarea e nelalocul ei. Cum adica sa ma pregatesc de pensie de pe acum!? Va invit pentru cateva minute la o intalnire cu aritmetica...

Ar mai fi, deci, vreo 30 de ani de munca, adica de contribuit la un fond de pensii. O precizare: nu ma gandesc nici o clipa la fondul public, la pensia de la stat. Experienta generatiei parintilor nostri e atat de relevanta incat orice discutie despre decenta unei pensii din sistemul public - excluzand ocupatiile de privilegiati, precum diplomatii sau parlamentarii - mi se pare deplasata. Ma gandesc doar la contributia 100% benevola, intr-un fond de pensii administrat de o firma privata, despre care imi iau riscul sa presupun ca va investi banii corect si cu folos cat mai mare.

Socoteala porneste de la speranta de viata. Pleci de la cat cred expertii in demografie ca vei trai, scazi perioada de munca si vezi cat apuci sa mai mananci pensie, cum spune o vorba veche. Media calculata pe glob, de 64,3 ani, e descurajanta. Daca te gindesti ca varsta de pensionare e 65 de ani, rezulta ca ai noroc daca apuci sa vezi decizia de trecere in rezerva. Ca romani insa, ne permitem o mica doza de optimism. Ultimele estimari ale statisticii europene ne dau de trait, dupa pensionare, in medie vreo 14 ani. Pentru femei estimarea este cu aproape patru ani mai optimista decat pentru barbati. Daca am atinge in urmatoarele doua, trei decenii media europeana putem spera la vreo 20 de ani de pensie. Un calcul rapid arata ca la trei ani munciti, doi ar ramane pentru odihna de la batranete. N-ar fi rau!

Cu ce bani insa? Cat ar fi de luat in calcul pentru o batrinete decenta peste 30 de ani? Ce economii minime ar trebui sa ai in cont pentru facturi, mancare, haine si medicamente ca sa luam in calcul doar nevoi minime? Ne trebuie din nou o ipoteza: presupunem ca peste trei decenii Romania va ajunge la un nivel de trai comparabil cu cel de acum al europenilor. Amici plecati prin vest spun ca un pensionar european se descurca rezonabil cu 1500 de euro lunar. Asta ar insemna 18.000 de euro pe an. Pentru doua decenii ar trebui ca, in ziua pensionarii, sa aveti vreo 350.000 de euro, in cont, la o banca la care s-ar adauga frumusel si o dobanda (bonus pentru excursii si altundeva decat la namol si mofete).


Despre autor:

Banii Nostri

Sursa: Banii Nostri


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.