Pe 6 martie, in timpul unui control de rutina al politiei, a fost arestat la Roma romanul Silviu Iordan, 44 de ani. Asupra lui au fost gasite 20 de carti de credit clonate, un permis de conducere american contrafacut si alte documente false. Aceasta este cea mai recenta retinere operata in rindul spargatorilor de bancomate din Italia. Faptul ca numarul romanilor aflati in Italia la "produs" in domeniul cardurilor clonate a luat deja proportii ii ingrijoreaza pe mai-marii politiei si pe bancherii importanti, care s-au intilnit pentru a pune la punct un plan de aparare. Doi dintre "piratii" bancomatelor, prinsi dupa indelungi cautari, au pus la dispozitia politiei secretele clonarii cardurilor, ajutind astfel la prinderea celorlalti infractori.

In februarie, dupa un an de investigatii, la Asti a fost arestat "grupul blondei". Mai multe zeci de denunturi ale unor pagubiti aveau un fir comun: in toate se semnala prezenta unei tinere blonde, dragute. Aceasta trecea "din intimplare" pe linga bancomat si dadea sfaturi clientilor care nu reuseau sa scoata bani, obtinind astfel codul PIN. Copierea informatiilor de pe card se realiza cu ajutorul dispozitivului special montat de romani pe bancomat. Tinara, Corina Dimitrescu, 20 de ani, Stefan Onofrei, 26 de ani (fiul unui director de banca din Bucuresti, dupa cum afirma "La Stampa"), si Marian Vasile sint acum in inchisoare, sub acuzatia de furt calificat si folosire abuziva de carti de credit. Lor le sint atribuite nu mai putin de 20 de "lovituri": la Costigliole, Nizza, Montegrosso, Baldichieri, cele mai numeroase desfasurindu-se la Asti. Totodata, banda a operat si in zonele Cuneo, Torino, Savona. In urma anchetei s-a stabilit ca infractorii si-au insusit peste 30.000 euro, dar, se pare ca alte fraude au ramas nedescoperite. In multe cazuri, cardurile clonate au fost utilizate pentru incarcarea telefoanelor. In alte ocazii au fost folosite pentru a achizitiona, de exemplu, mobila.

Enzo Gai, responsabil cu siguranta al bancii Cr Asti, a afirmat ca, de frica romanilor, la filialele bancii s-a instalat un nou sistem de siguranta, numit "Calb 2000", care impiedica montarea "mastilor" la bancomat. Dar sistemul nu e infailibil, recunoaste Enzo Gai: "Pentru siguranta, este oricum bine sa acoperiti numarul secret atunci cind il tastati, folosind chiar mai multe degete de la mina. Pentru a evita "reproduceri" nedorite". Gai a subliniat ca exista metode si mai sofisticate: "Nu va incredeti niciodata in structuri atasate pe bancomat. Ar putea ascunde microtelecamere care copiaza numerele secrete".

Record: 80 carduri

La mijlocul lunii februarie, autoritatile italiene au organizat o intilnire la Milano intre investigatorii Politiei Postale, expertii ABI (Associazione Bancaria Italiana) si responsabilii societatilor emitente de carduri, pentru a studia modalitatile de contracarare a fraudelor de acest tip. Carabinierii din Roma au arestat un roman in virsta de 40 de ani, iar la perchezitia locuintei lui din Tor Tre Teste au fost gasite 80 de carti de credit clonate si mai multe liste cu coduri PIN. Romanul avea valizele facute pentru a pleca in strainatate, de unde urma sa opereze fraudele.

De la inceputul anului, mii de titulari de carti de credit au cazut victime acestor escrocherii. Tehnicile folosite au inregistrat un salt calitativ: de la copierea cardurilor la bancomate izolate, romanii au trecut direct la clonarea a mii de carduri, folosindu-se de terminalele din supermarketuri. Politia inca nu a ajuns sa determine cum au reusit falsificatorii sa copieze mii de carduri. Cel mai probabil, falsificatorii au inscenat furturi nocturne in diverse supermarketuri, plasind aparatura de inregistrare a datelor chiar la casele de marcat.

Urma apoi o alta spargere, pentru recuperarea datelor. In urmatoarele zile, conturile clientilor erau usurate de mii de euro. In total, au fost pradati aproximativ 800 de posesori de carduri. In general, de la fiecare au fost scosi din cont circa 2.000 euro, de la terminale aflate in Spania sau Franta, ceea ce denota o organizare europeana a bandelor. Iata ce spun expertii Politiei Postale: "Nimeni nu poate explica cum au facut falsificatorii sa intre in posesia codurilor, pentru duplicarea cardurilor. Probabil ca raufacatorii, inscenind un furt, au intrat in magazine noaptea si au plasat cipuri electronice la case. Cipurile au inregistrat, timp de mai multe zile, numerele de card ale clientilor si codurile PIN. Era nevoie apoi doar sa se intoarca la locul faptei pentru recuperarea datelor".

Lectii de clonat

Christos Zikas, 38 de ani, zis Tache, si Irinel Munteanu, 26 de ani, zis Baba, se afla acum in inchisoare. Ei sint considerati experti in acest tip de fraude, dupa ce timp de mai multe luni "au speriat" bancile din Veneto. Politiei i-a trebuit aproape un an si jumatate pentru a-i prinde, dupa indelungi actiuni de filaj si interceptari telefonice. Romanii au fost de acord sa le destainuie carabinierilor secretele "afacerii" prin care au golit conturile multor posesori de carduri. Asa se face ca cei doi au ajuns sa dea, practic, lectii politiei italiene despre metodele folosite de "piratii" bancomatelor.

De doua luni, Christos Zikas se afla in inchisoare, banuit a fi seful unui grup care are ramificatii in Romania, Olanda, Spania, Belgia, Marea Britanie si Italia. Din acesta au fost identificate in total 16 persoane, toate aflate acum in inchisoare, cu exceptia lui Compri Saggese, 36 de ani, unicul italian din banda.
Tache a intrat in "business" in mai 2003. La acea vreme, un skimmer (aparat de copiere a cardurilor) costa aproximativ 5.000 euro (astazi se poate procura cu citeva sute de euro), singurii furnizori aflindu-se in Spania. O alta investitie erau microtelecamerele (1.500 euro bucata), pentru filmarea codului PIN.

"Iata cum reuseam sa clonam bancomaturile", isi incepe Tache declaratia in fata procurorului, reprodusa de cotidianul "Il Gazzettino". De pe Internet se cumparau skimmer-uri si tot de pe Internet se descarcau programele pentru procedura de clonare. Skimmer-ul se conecteaza la un computer in care sint instalate programele specifice de copiat carduri. "Skimmer-ul citeste toate tipurile de coduri care exista", explica Tache. De regula, fiecare bancomat are trei linii. In genere, escrocii informatici lucreaza cu linia pentru bancomat international, pentru a retrage apoi banii din strainatate.
"Eu si Baba descarcam codurile, imperechindu-le cu numerele PIN, cu ajutorul telecamerei care inregistra clientul in timp ce tasta numarul secret". Pentru imperechere era nevoie de programarea exacta a orei pe skimmer si pe telecamera, pentru a nu exista dezacorduri. "Asa ca atunci cind descarcam datele le puneam in ordine dupa ore".

Ultima "lovitura" a tandemului Tache-Baba a avut loc la Vicenza pe 31 decembrie 2003, cind au instalat un skimmer la bancomatul Bancii Populare.
"Acum exista un site pe Internet de unde se poate cumpara, incepind de la 300 euro, orice fel de skimmer existent pe piata. Acolo sint si explicatiile pentru clonarea cardurilor". Grupul lui Tache a clonat sute de carduri, folosite apoi pentru achizitionarea de diverse marfuri, care apoi erau vindute sau trimise in Romania. De remarcat ca mare parte din membrii bandei erau patroni de firme de import-export.
Operatiunea "Ali Baba", cum a fost botezata, a permis politiei italiene sa afle cum opereaza romanii, informatiile fiind transmise bancilor pentru a se gasi modalitati de aparare.

Pestii mici

Tentatia de a "trage de carduri" e mare si pentru infractori de mai mica anvergura decit Tache si Baba. E cazul romancei I.P., 40 de ani, bruneta, eleganta, manierata. Femeia era casatorita de citiva ani cu un italian din Rovigo, insa acesta nu cunostea obiceiurile sotiei de a "pune mina" pe cardurile altora. Dupa ce pindea utilizatorul, in special femei, pentru a memora codul PIN, fura cardurile, si apoi le folosea. A fost nevoie de multa munca pentru a o prinde. La perchezitie, in dulapul ei cu haine s-au gasit 22.500 euro. "Sint o femeie de afaceri - a incercat ea sa se apere -, am o firma in Romania si banii i-am adus de acolo". A fost acuzata de frauda.
Ionut Valentin Dobre, 27 de ani, din Bucuresti, a fost arestat pentru folosirea unor carduri clonate. Dobre si prietena lui au incercat sa cumpere marfa de 1.000 euro intr-un magazin din Civitavecchia. Proprietarul magazinului i-a cerut actele pentru a verifica daca numele corespunde cu cel de pe carduri. La justificarea "le-am uitat acasa", negustorul a chemat politia, care a gasit in buzunarele romanului alte doua carduri clonate.

La Pomezia, Gicu Radu Bubuliga, 30 de ani, a vrut sa cumpere un computer portabil, dar a vazut carabinierii si a fugit. A fost prins si perchezitionat: in buzunare avea patru carti de credit Visa si Mastercard clonate, pe numele altor persoane. Bubuliga mai avea in buzunar si un pasaport fals. In fine, in plasa politiei a cazut si un peste mic, asupra caruia s-au descoperit "numai" trei carduri clonate: Catalin Gongioveanu, 31 de ani, arestat la Bovezzo - Brescia.

Fiul unui director de banca din Romania sparge bancomate in Italia. Se numeste Stefan Onofrei si are 26 de ani. EVZ face apel la cititori pentru a-l identifica pe tatal acestuia.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.