Peste doi ani, romanii vor fi anuntati oficial ce grad de risc au fondurile de pensii private. Acesta se poate insa intui mai devreme.
Cetatenii care vor sa afle gradul de risc al fondului de pensii la care investesc trebuie sa citeasca cu atentie prospectul fondului. Potrivit legislatiei, fondul va putea investi maximum 50% din bani in actiuni cotate pe burse, maximum 70% in titluri de stat, 20% in titluri monetare si maximum 30% in obligatiuni corporatiste. Depinde de politica fiecarui fond de pensii: unul care investeste mai mult pe pietele de capital are un risc mai mare decit unul care investeste in titluri de stat. In primul caz, randamentul poate fi insa mai mare.

Clasificarea fondurilor de pensii se va face ca la cele mutuale. "Un fond, pentru a-si mentine gradul de risc scazut, va investi maximum 10% din activele sale pe bursa. Restul banilor merg catre instrumente financiare cu lichiditate ridicata: titluri de stat, depozite bancare, obligatiuni", ne anunta Eugen Voicu, presedintele Certinvest, societate care administreaza in prezent patru fonduri mutuale. Daca expunerea pe bursa trece de 10%, dar nu depaseste 25-30%, atunci fondul de pensii intra in categoria celor cu risc mediu. Cele mai riscante, dar si cele care pot aduce cele mai bune randamente sint fondurile de pensii care au o expunere a activelor pe bursa de peste 30%.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.