Romanii care lucreaza in strainatate si au un contract de munca legal beneficiaza de toate drepturile sociale din tara respectiva: alocatii pentru copii, ajutor de maternitate sau de boala, pensie, etc.

Aceste drepturi difera, insa, de la o tara la alta in ceea ce priveste conditiile in care cetatenii straini pot beneficia de ele.

Sunt chestiuni despre care romanii care lucreaza in strainatate nu stiu, desi ar fi putut primi drepturile sociale respective inca de la 1 ianuarie 2007, odata cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana.

Liliana Bogdan, director al Directiei pentru protectia drepturilor cetatenilor care lucreaza in strainatate, din cadrul Ministerului muncii, a declarat la BBC ca in cazul Italiei, cetatenii romani care lucreaza cu contract de munca legal trebuie sa completeze formularele pe care le primesc de la autoritati sau chiar de la angajatori.

Dupa caz, poate fi vorba de formularele cunoscute ca 401 sau 411.

Liliana Nicolae, realizatoarea interviului cu Liliana Bogdan, a aflat ca in cazul unei familii alcatuite din trei persoane, parintii si un copil, alocatia pentru copil poate ajunge la 137 de euro. in cazul in care familia are doi copii va primii in total 258 de euro.

Potrivit Presedintelui Asociatiei Romanilor din Italia, Eugen Terfeleac, sunt romani care beneficiaza de alocatia copiilor. Multi insa, nu stiu ca au aceste drepturi deoarece nici nu a existat o campanie de informare in acest sens.

Daniel Tecu, de la Asociatia Romanilor ADERE, din Spania, spune ca muncitorii cu contracte beneficiaza de toate celelalte drepturi sociale.

in cazul alocatiei pentru copii insa, domnul Tecu spune ca "nimeni nu stie cine ar trebui sa raspunda de ele, motiv pentru care esti trimis de la o institutie la alta, atat timp cat acestea nu au ajuns ele insele la un acord cu privire la aceasta chestiune".


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.