Europarlamentarii au adoptat o rezolutie privind comertul cu embrioni si donarea de celule reproductive * Donatiile de tesuturi si celule umane se fac numai pe baza de voluntariat si fara remuneratie * "Orice femeie obligata sa-si vanda parti ale trupului ei, inclusiv celule reproducatoare, cade prada retelelor crimei organizate", conchide PE

Potrivit BBC, cu 307 voturi pentru, 199 impotriva si 25 de abtineri, Parlamentul European (PE) a adoptat o rezolutie privind comertul cu embrioni si donarea de ovule. Rezolutia priveste direct si Romania, mai ales in urma dezvaluirilor privind existenta unei clinici de fertilizare. Rezolutia pleaca de la premisa ca trupul uman nu trebuie sa fie o sursa de castiguri financiare si ca trebuie acordata o atentie deosebita persoanelor vulnerabile, susceptibile de a fi victimele traficului, in special femeile.

PE condamna astfel orice trafic cu trupuri omenesti si organe, si subliniaza ca articolul 12 din Directiva 23/2004 a Consiliului European le cere statelor membre sa se asigure ca donatiile de tesuturi si celule umane se fac pe baza de voluntariat si fara remuneratie. In rezolutia adoptata se cere Comisiei Europene sa analizeze, cat mai curand posibil, legislatiile nationale privind donarea de ovule si sistemul compensatiilor pentru donarea de celule reproductive, iar concluziile sa fie facute publice.

Parlamentul isi afirma dorinta de a se ajunge la o reglementare stricta atat in ce priveste donatile de ovule, cat si de organe, in ansamblu, in scopul protejarii donatorilor dar si a celor care primesc organele sau celule respective, astfel incat sa fie impiedicata orice forma de exploatare umana. Rezolutia mai afirma ca orice femeie obligata sa-si vanda parti ale trupului ei, inclusiv celule reproducatoare, cade prada retelelor crimei organizate care se ocupa cu traficul de persoane si organe. PE cere Comisiei Europene sa analizeze daca astfel de cazuri se produc in statele membre, tarile candidate sau terte tari.

Britanici fabricati in Romania

Tot ieri, The Scotsman online a anuntat ca intre 30 si 50 de cupluri britanice au apelat la serviciile de fertilizare ale Global Art din Bucuresti, clinica implicata in scandalul "copiilor comandati prin posta". Potrivit editiei electronice a cotidianului britanic, aceste cupluri au apelat la Global Art prin intermediul clincii londoneze Bridge Centre. Clinica bucuresteana primea sperma inghetata de la clientii din afara Romaniei si o folosea pentru fertilizarea unor ovule prelevate de la donatoare romance, embrionii fiind expediati inapoi la client, sustine publicatia britanica. Acest fapt a facut obiectul unei investigatii derulate de Autoritatea britanica pentru Fertilizare Umana si Embriologie, care a remarcat o crestere a numarului de cereri cu privire la licente de export din Romania. In urma investigatiei, s-a constatat ca donatoarele primeau intre 200 si 300 de lire sterline, adauga The Scotsman online.

Autoritatea - care a ajuns la concluzia ca sumele achitate sunt in acord cu legislatia engleza, care stipuleaza ca un donator trebuie platit numai pentru a-i fi acoperite cheltuielile - a ridicat apoi, in luna februarie, interdictia de un an impusa asupra acestei "scheme prin posta", adauga The Scotsman online. Doctorul Allan Pacey, secretarul Societatii Britanice de Fertilitate, se declara insa ingrijorat de faptul ca donatorii nu beneficiaza de protectie. "In Marea Britanie exista putini donatori. Oare este etic sa mergi intr-o tara in care banii vorbesc?", se intreaba el.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.