In acest an se va activa pilonul III al sistemului de pensii private. Pilonul II al pensiilor obligatorii private va intra in vigoare in luna ianuarie 2008

Pentru ca statul este cel mai prost administrator si pensia de la stat nu se stie daca poate fi suficienta, cadrul legislativ ofera acum o plaja mai larga a pensiilor. Acestea sunt impartite in patru piloane.
Primul este reprezentat de binecunoscuta pensie de stat. Statul ia in prezent angajatului 9,5% din salariul brut, iar angajatorului ii ia 19,50%.

Per ansamblu, angajatul mai plateste 6,5% pentru asigurarea de stat de sanatate si 1% pentru asigurarea de somaj. In afara de ce ia pentru pensie, statul mai trage la bugetul asigurarilor si 6% pentru sanatate, 2% pentru somaj, 0,85% pentru fondul de concedii medicale si indemnizatii, 0,4-0,5% pentru fondul de risc si accidente, 0,25-0,75% pentru comisionul ITM si, in fine, 0,25% pentru fondul de garantare al creantelor salariale.

Sumele aferente pensiei sunt luate si administrate de stat. In prezent, se calculeaza punctul de pensie pentru a fi mai echitabil calculul atunci cand angajatul va intra in posesia dreptului de pensie. Partea negativa este mai mare decat cea pozitiva, deoarece contribuabilul nu are controlul asupra modului in care ii sunt investiti banii, statul da de fapt banii colectati de la acutalii angajati spre actualii pensionari.

Astfel, cand angajatii de azi vor deveni pensionari, ei vor fi platiti din banii pe care ii vor da angajatii de maine. In plus, pensia de stat nu este transmisibila. Daca omul moare inainte de iesi la pensie, statul incaseaza tot. Daca un pensionar moare, statul acorda familiei un ajutor de inmormantare, intr-o suma situata undeva in jurul salariului mediu, dar care nu acopera deloc sumele platite de om in perioada vietii de angajat.

Cel mai grav este faptul ca pensia de stat nu se poate mosteni. Ca sa nu mai punem la socoteala faptul ca unii angajatori platesc oamenii "la negru" (cu banii in mana, fara a fi impozitati si fara sa achite contributiile), astfel incat la pensionare, omul nu primeste mai nimic. Mai sunt cazurile cu platile "la gri", cand angajatorul gaseste tertipuri de a eluda impozitarea, achitand salariile in formatul salariului minim pe economie plus diverse forme de plata. {i in acest caz, asigurarile sociale pentru sumele ce depasesc salariul minim nu sunt platite si la pensie se contorizeaza extrem de putin. Singurul aspect pozitiv notabil al pensiei de stat este soliditatea si siguranta.

Cum va arata sistemul de pensii

Nu este deloc bine ca un cetatean sa ramana prada pensiei de stat, mica si plina de drumuri pe la diverse institutii, unde va da piept cu nervii functionarilor permanent pusi pe cearta. Pana acum nu erau alte solutii.

O solutie este pilonul II. Acesta se refera la pensia obligatorie privata. Aici intra obligatoriu persoanele care in momentul aplicarii legii au pana in 35 de ani, indiferent daca au contribuit sau nu pana acum la un fond de pensii de stat. Persoanele cu varsta intre 35 si 45 de ani pot sa intre in sistem daca vor acest lucru, nefiind obligate. Cei ramasi pe dinafara sunt cetatenii ce depasesc 45 de ani.


Despre autor:

Banii Nostri

Sursa: Banii Nostri


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.