Est-europenii sunt mai fericiti si mai sanatosi decat sub regimurile comuniste, ca efect al unei diete mai sanatoase, al consumului mai redus de tigari si alcool, precum si al succesului economic, scrie publicatia germana “Der Spiegel”.

Chiar daca multi tineri cehi, slovaci sau polonezi pleaca sa isi incerce norocul in alte tari din Uniunea Europeana, cei ramasi acasa par sa nu fi trait niciodata atat de bine. In Slovacia, speranta de viata a crescut la putin peste 70 de ani pentru barbati - de la 67 in anii 1980 - si la 77,9 ani pentru femei - de la 75, in aceeasi perioada de comparatie.

Potrivit Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, si polonezii traiesc mai mult, pana la 71 de ani barbatii si 79 de ani femeile, cu patru ani mai mult decat sub comunism. Una dintre explicatii este reducerea numarului de fumatori.

Daca in sumbrii ani 1980 in Polonia erau 15 milioane de fumatori dintr-o populatie de 38 de milioane de locuitori, acum fumatorii nu mai sunt decat 8 milioane. In ce-i priveste, 81% dintre cehi se declara multumiti de viata lor. Speranta lor de viata este similara cu cea a polonezilor, in parte datorita dietei mai sanatoase, cu mai putine grasimi si mai multe vitamine.

Cu toate acestea, responsabilii slovaci din domeniul sanatatii avertizeaza ca prosperitatea vine cu propriile ei probleme. Imbolnavirile de cancer si maladii cardiovasculare sunt in crestere, iar cehii si slovacii se afla pe locurile 4, respectiv 7, intr-un recent studiu despre obezitate in Europa.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.