„Schimbarea globala a climei poate actiona ca factor multiplicator pentru instabilitatea unora dintre regiunile cele mai framantate ale lumii si constituie o provocare semnificativa pentru securitatea nationala a SUA”, afirma un raport dat publicitatii la inceputul saptamanii trecute de organizatia neguvernamentala americana CNA Corporation.

Valoarea cu totul speciala a prognozelor sumbre continute de raport e data de faptul ca textul este sustinut de un Comitet Militar Consultativ, alcatuit din 11 generali si amirali in retragere, intre care generalul Gordon R. Sullivan, fost sef al Statului Major al U.S. Army, viceamiralul Paul G. Gaffney II, fost presedinte al Universitatii Nationale de Aparare si fost sef al programelor de cercetare ale U.S. Navy, si amiralul Joseph W. Prueher, fost comandant-sef al fortelor americane din Pacific si fost ambasador al SUA in China.

Riscuri multiple si inevitabile

SUA si Europa - sustine raportul elaborat de CNA Corporation, organizatie care are peste 6O de ani de experienta in domeniul studiilor strategice si de securitate - vor fi "confruntate cu presiuni crescande pentru a accepta un mare numar de imigranti si refugiati, pe masura ce seceta se intensifica, iar recoltele scad in Africa si America Latina".

Unul dintre motivele pentru care "civilizatiile umane s-au dezvoltat si au inflorit pe parcursul ultimelor cinci milenii" - mai spune raportul - e faptul ca, in linii mari, "clima in lume a fost relativ stabila".

Dar, ori de cate ori "clima se schimba semnificativ sau conditiile de mediu se deterioreaza pana la punctul in care resursele necesare nu mai sunt disponibile, societatile sunt marcate de mari tensiuni, uneori ajungand pe punctul de a se prabusi". Migratiile de mare amploare vor fi cauzate de lipsa apei, de scaderea dramatica a productiei agricole in unele regiuni, de situatii catastrofale in domeniul sanatatii publice, de desertificare sau de inundatii.

Terorism si conflicte militare de amploare

In special in tarile in curs de dezvoltare, afirma raportul, nu exista "nici capacitatea guvernamentala si nici infrastructura" cu care ar putea fi contracarate efectele schimbarii climei. In astfel de conditii, cand viata normala a statelor nu va mai fi posibila, "conditiile vor fi coapte pentru ca tulburarile sociale, extremismul si terorismul sa umple golul" creat de lipsa resurselor.

Si nu vorbim deloc despre fenomene marginale sau usor controlabile, atata vreme cat, de exemplu, "prin anul 2O25, in jur de 4O% din populatia lumii va trai in tari lovite de lipsa cronica a apei". Africa se va transforma intr-un continent al "guvernelor instabile si al paradisurilor pentru teroristi"; Europa va fi afectata mai ales de valuri masive de migratori, plecati din Africa si din intreg Orientul Mijlociu; in lumea arabo-musulmana, ca si in intreg Orientul Mijlociu vor predomina "abundenta petrolului, raritatea apei si conflictele internationale" escaladate pana la nivelul de razboaie majore.

In Asia, riscul migratiilor si al unor mari conflicte militare va creste enorm, fiindca "4O% dintre cei aproape 4 miliarde de oameni ai continentului traiesc la cel mult 75 de kilometri de tarmurile oceanelor", al caror nivel va creste rapid. Tot acest dificil context strategic global va fi complicat si de faptul ca pozitiile SUA vor fi slabite, peste tot in lume, de pierderea multor baze, in conditiile "cresterii nivelului marilor si oceanelor".

BREF
Australia: Cea mai mare seceta din ultimii 1.000 de ani

Premierul australian John Howard a anuntat joia trecuta ca, daca in luna ce urmeaza nu se vor produce precipitatii foarte consistente, intreg sistemul de irigatii din bazinul raurilor Murray si Darling va fi oprit. In aceasta regiune din sud-estul tarii exista in jur de 55.000 de ferme care concentreaza - afirma Times si CNN - in jur de 41% din productia agricola totala a Australiei (si practic intreaga productie de legume, citrice, struguri, bumbac si porumb).

Howard a recunoscut ca inchiderea sistemelor de irigatii va avea "consecinte potential devastatoare" pentru agricultura australiana. Specialistii afirma ca intreaga recolta de struguri, ca si productia de vinuri locale ar putea fi "mutilate" de o astfel de masura. Dar climatologii avertizeaza ca Australia se confrunta acum cu cea mai crancena seceta din ultimii 1.000 de ani si ca temperaturile medii au crescut pe intreg continentul cu cel putin un grad Celsius in ultimii 50 de ani, adica intr-un ritm mult mai rapid decat procesul de incalzire globala. Demografii si economistii afirma ca oprirea sistemului de irigatii din Australia de Sud-Est ar putea cauza inclusiv migratii interne consistente, fiindca multi fermieri vor fi nevoiti sa-si abandoneze pamanturile.


Despre autor:

Sursa: Prezentonline.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.