Mai mult de jumatate din specialistii absolventi de medicina isi doresc sa profeseze in afara granitei, potrivit unui studiu comandat de Colegiul Medicilor din Iasi

Reforma care bate pasul pe loc in sistemul sanitar, slaba salarizare, gestionarea defectuoasa a fondurilor colectate de la contribuabili si lipsa dotarilor din unitatile medicale sunt doar cateva dintre motivele care i-ar convinge pe 52% din medicii participanti la sondaj ca este mai bine sa-si practice meseria in strainatate.

Dar nu prea departe de casa; 48% din intervievati ar prefera Europa, cate 1% in SUA si Canada, iar alte doua procente nu s-au decis inca.

in premiera, un sondaj paralel a fost facut si printre pacienti, care s-au aratat mai mult decat ingaduitori cu medicii.

N-avem reforma, n-avem valoare!

Pe acolo pe unde nu stagneaza, reforma sistemului sanitar a luat-o pe cai gresite. Nu mai putin de 61% din repondenti au fost de acord ca reforma nu exista, in timp ce alti 21% considera ca nu merge pe drumul cel bun. Doar 18% din medici considera ca reforma avanseaza intr-o directie buna. Cei cu varste cuprinse intre 26 si 35 de ani sunt contestarii cei mai numerosi. Aproximativ 40 de procente din ei zic ca schimbarile merg prost sau ca situatia reformei este stationara.

Proportia de nemultumiti se pastreaza si in cazul parametrilor de venit. in timp ce medicii cu salarii de 150 si 200 de euro contesta reforma, cei care castiga mai mult de 500 de euro spun ca ea este pe drumul cel bun.

De aici rezulta si unul dintre motivele care i-ar face sa plece in strainatate; un procentaj de aproximativ 60% din cei care nu vad reforma pe nicaieri - sau o vad gresita - in sistemul sanitar doresc sa profeseze afara.

Curios, nemultumire exista si in cazul celor cu venituri de peste 500 de euro si care considera ca totul merge spre bine in Sanatate. Chiar si in aceste conditii, 40% din ei ar pleca urgent sa munceasca in clinici occidentale sau de peste Ocean.

Bani putini si prost gestionati

O alta cauza care-i convinge pe medici sa-si viseze viitorul in strainatate este si gestionarea banilor colectati de la persoanele asigurate in sistemul sanitar. Aproape trei sferturi din repondentii la sondajul Colegiului Medicilor din Iasi considera ca managementul acestor fonduri este unul defectuos. Alti 13% sunt de-a dreptul indignati de gestionarea banilor veniti de la asigurati.

Totusi, un procentaj de 15% considera ca fondurile merg acolo unde trebuie. Proportia lor se apropie curios de mult de a celor care considera ca reforma merge intr-o directie buna... Nemultumitii cei mai numerosi sunt in punctele cele mai fierbinti si sensibile ale sistemului de sanatate: spitalele. Aproximativ 70% din cei care lucreaza in aceste unitati sanitare considera ca nivelul finantarii este departe de nevoile reale din sistem. De altfel, subfinantarea este principala problema a sanatatii din Romania. Aproape jumatate din medicii participanti la sondaj au reclamat aceasta situatie. Numai ca si organizarea sistemului sanitar lasa de dorit, 40% din opinenti acuzand probleme in interior.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.