Angajatii il pot da in judecata pe patron daca acesta a promovat in functii colegi mai putin pregatiti. CV-urile constituie proba.

Angajatul care se simte nedreptatit de felul in care se face o promovare in companie isi poate da angajatorul in judecata si are sanse de cistig daca din CV reiese ca el era mai pregatit pentru post. Situatia nu are precedent in Romania, insa a fost dezbatuta intr-un instructaj recent la Institutul National de Magistratura. Practic, ar fi o aliniere la practicile judiciare internationale, necesara in urma faptului ca, din aprilie anul trecut, la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) se judeca si cazurile pe dreptul muncii care provin din Romania.

Bataie in CV-uri

"Codul de Procedura Civila precizeaza ca institutia sau firma acuzata de discriminare si care detine documente-proba este obligata sa le aduca in instanta, la cererea partii vatamate. Iar CV-urile reprezinta unul dintre aceste documente care se iau in considerare ca proba", a explicat Iustina Ionescu, Program Manager la Centrul de Resurse Juridice (CRJ). Ionescu, care a fost si formator la cursul de pregatire pe probleme de combaterea discriminarii de la Institutul National al Magistraturii, a spus ca, "din discutiile cu viitorii judecatori, pe cazuri ipotetice, a reiesit ca ar admite CV-urile si alte astfel de probe care au relevanta pentru cazurile de discriminare la locul de munca".

Concret, daca un angajat considera ca un contracandidat a fost promovat fara a fi mai bine pregatit, cele doua CV-uri pot constitui proba in proces. La fel, orice instiintare scrisa a angajatorului, evaluarile profesionale si comportamentale, fisa postului, inregistrarile audio si video sau declaratiile colegilor pot sustine cazul.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.