Chiar daca romanii considera ca pretul apartamentelor bucurestene este mare, in Europa de Vest valoarea locuintelor este aproape dubla.

Pietele imobiliare din tarile membre ale Uniunii Europene sint diferite de la tara la tara. Astfel, daca de obicei capitala unei tari ofera trendul sectorului rezidential, exista si exceptii. De asemenea, cel mai important factor al acestui segment de piata este dat de pret. Si aici se poate observa ca acesta difera de la oras la oras, in functie de traditie, de asezarea geografica, dar si din punctul de vedere al importantei economice, politice, culturale si turistice.

Un alt aspect care se poate observa este acela ca pretul apartamentelor creste proportional de la est la vest. Insa, chiar daca in tari precum Anglia, Franta sau Spania pretul locuintelor este cel mai mare, capitalele acestor state ofera o piata imobiliara matura, fara mari fluctuatii de pret. La polul opus se intilnesc tarile din estul Europei, acolo unde, chiar daca pietele sint inca in formare, cresterile de pret al apartamentelor din ultimii ani recomanda aceste state ca fiind cadrul ideal pentru o investitie pe termen scurt si mediu. De asemenea, exista si exceptii. Exemplul cel mai bun este dat de Berlin, capitala Germaniei, oras ce ofera apartamente la preturi destul de mici in comparatie cu celelalte capitale europene din tari precum Italia sau Grecia.

Bataie in trei pentru locul intii

Daca analizam preturile locuintelor din capitalele europene, se poate observa ca cele mai mari preturi sint inregistrate in orase precum Londra, Paris sau Madrid. In toate aceste trei orase, pretul locuintelor este dat atit de regiunea in care se afla, cit si de vechimea imobilului sau de suprafata respectivei locuinte. In Londra, pretul unei garsoniere destul de mici, situate la periferie, pleaca de la suma de 88.668 de euro, iar pentru un apartament de doua camere se plateste minimum 147.790 de euro. Insa valoarea unei locuinte decente din Londra este mult mai mare. Astfel, pretul mediu al unei garsoniere este de 184.000 de euro, iar apartamentele cu mai multe camere depasesc suma de 200.000 de euro.

Capitala Frantei este un alt oras important in care preturile locuintelor sint destul de mari. De asemenea, in Paris valoarea apartamentelor noi este de obicei mai mica decit cea a locuintelor situate in imobile vechi, cu stiluri arhitecturale deosebite. Astfel, daca o garsoniera dintr-un imobil nou de la periferia Parisului poate costa doar 83.000 de euro, in zone semicentrale, o garsoniera poate ajunge chiar si pina la 203.000 de euro.

Aceleasi diferente de pret se inregistreaza si la apartamentele de doua, trei sau patru camere. Preturi mari ale apartamentelor se intilnesc si in Madrid, capitala Spaniei. Aici, un apartament de doua camere, cu o suprafata de 55 mp, are o valoare de piata de 171.000 de euro, iar un apartament de trei camere, cu o suprafata de 70 mp, dintr-o zona buna din Madrid, valoreaza 280.000 de euro. O alta caracteristica a pietei imobiliare din capitala Spaniei este si aceea ca oferta de apartamente de doua, trei si patru camere este dominanta, iar gasirea unei garsoniere pentru a fi achizitionata este foarte dificila.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.