Pana pe 30 aprilie, institutiile publice, ONG-urile sau sindicatele pot depune cereri de finantare nerambursabila pentru implementarea unor proiecte care sa reduca numarul somerilor. Deoarece saracia este la ea acasa la sate, persoanele din mediul rural reprezinta una dintre categoriile-tinta ale acestor proiecte.

Tinerii cu varsta intre 15 si 24 de ani, somerii de lunga durata, persoanele aflate in cautarea unui loc de munca din zonele rurale si persoanele ocupate in agricultura si care au venituri reduse sunt vizate de acest program, intrucat in randul acestor categorii rata somajului este ridicata. Strategia de Dezvoltare a Resurselor Umane (SDRU) prevede imbunatatirea calitatii fortei de munca prin investitii substantiale in dezvoltarea capitalului uman, prin cresetrea nivelului de calificari si a gradului de ocupare.

Fara intermediari

Banii se vor acorda doar solicitantilor persoane juridice rezidente in tarile membre ale Uniunii Europene sau in unul dintre statele care au beneficiat de fonduri SAP sau Phare si care se ocupa direct de pregatirea si implementarea proiectelor. Solicitantii pot fi organizatii profesionale, fundatii si asociatii, agentii de formare profesionala continua sau de plasare a fortei de munca, institutii de invatamant superior sau care ofera educatie si formare profesionala continua a adultilor. Astfel, cei care depun cereri de finantare pot fi birourile descentralizate relevante ale administratiei publice centrale, companii de stat sau private, inclusiv IMM-uri si firme mari, asociatii patronale sau sindicate. Acestia sau partenerii lor trebuie sa aiba fie sediul, fie filiala in regiunea in care este depusa cererea de finantare.

In realizarea si implmentarea unui proiect nu pot fi implicati mai mult de cinci parteneri, insa pot fi depuse de catre acelasi solicitant mai multe cereri de finantare, cu conditia ca echipa care se ocupa de fiecare proiect sa fie diferita.

Durata initiala planificata a unui proiect nu poate fi mai mica de 9 luni, dar nu poate depasi 12 luni. Termenul limita de depunere a dosarelor pentru licitatie este 30 aprilie 2007. Cererile se vor trimite intr-un plic sigilat la Unitatile de Implementare a Programelor (UIP) din regiunile unde se vor implementa proiectele.

Consiliere pentru reconversia profesionala

Programele de informare sau de calificare a fortei de munca in acord cu cererea dintr-o anumita regiune de dezvoltare a Romaniei, cursurile de specializare sau recalificare vor beneficia de finantarea nerambursabila. Vor fi sprijinite proiectele care for facilita accesul la informatii privind structura locala a calificarilor cerute sau necesare, precum si numarul si structura locurilor vacante si conditiile de angajare. Totodata, vor primi fonduri si proiectele care au la baza programe de evaluare a competentelor beneficiarilor sau care ofera consiliere in alegerea sau schimbarea profesiei, in educatie sau formare profesionala si reabilitare profesionala. Medierea intre angajat si angajator este de asemenea avuta in vedere. Formarea profesionala poate fi concentrata fie pe angajare, fie pe antreprenoriat. Chiar si patronii isi pot specializa proprii angajati pe bani europeni. Promovarea egalitatii de gen si de sanse reprezinta o alta directie avuta in vedere de SDRU.

Nu vor primi bani pentru participarea individuala la workshop-uri, seminarii, conferinte si congrese sau pentru acoperirea burselor individuale de studii sau cursuri de instruire. Nici proiectele de educatie si formare pentru elevii si studentii care sunt cuprinsi in sistemul de invatamant nu vor fi acoperite de acest program.

Someri de cursa lunga

Bugetul pentru acest tip de proiecte se ridica la 8,4 milioane euro, din care 6,3 milioane euro provin din fonduri Phare, restul fiind acoperit prin cofinantare nationala. Jumatate din fonduri sunt destinate proiectelor care vizeaza persoanele din mediul rural aflate in cautarea unui loc de munca sau care practica o agricultura de subzistenta, care nu le ofera posibilitatea de a obtine venituri prin care sa-si asigure un trai decent. Restul banilor vor merge in proiectele destinate tinerilor care nu au un loc de munca sau care nu au reusit sa se angajeze in termen de 6 luni de la pierderea postului, precum si persoanelor cu varsta intre 25 si 64 ani, care, dupa o perioada de somaj de peste 12 luni, inca nu au un loc de munca.

Suma maxima acordata unui proiect este de 150.000 euro, iar pragul minim se cifreaza la 15.000 euro, insa finantarea nerambursabila nu va depasi 80% din costurile totale eligibile in cazul organizatiilor si 90% pentru ONG sau institutii publice. Solicitantii care desfasoara activitati din care pot obtine profit trebuie sa asigure cel putin 20% din costurile eligibile, iar cele non-profit 10%, in numerar.

Fondurile sunt alocate in functie de specificul regiunilor de dezvoltare ale Romaniei. Regiunea Nord Est (Bacau, Botosani, Iasi, Neamt, Suceava, Vaslui ) va primi 1.821.000 euro, Regiunea Sud Est (Braila, Buzau, Galati, Vrancea, Tulcea, Constanta) 1.175.000 euro, Regiunea Sud Muntenia (Arges, Calarasi, Dambovita, Giurgiu, Ialomita, Prahova, Teleorman) 1.356.000 euro, Regiunea Sud Vest Oltenia (Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt, Valcea) 1.012.000 euro, Regiunea Vest (Arad, Caras-Severin, Hunedoara, Timis) 746.000 euro, Regiunea Nord Vest (Bihor, Bistrita-Nasaud, Cluj, Satu-Mare, Maramures, Salaj) 977.000 euro, Regiunea Centru (Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures, Sibiu) 931.000 euro. Pentru Regiunea Bucuresti - Ilfov au fost alocate 423.000 euro.

O sansa pentru agricultori

Categoriile vizate de programele finantate prin intermediul SDRU sunt somerii cu varsta intre 15 si 24 de ani, care provin din randul celor care au parasit scoala sau care fie nu au calificari, fie gradul lor de specializare nu raspunde cerintelor pietei. De asemenea, sunt avuti in vedere si asa numitii someri de lunga durata, respectiv tinerii intre 15 si 24 de ani, care dupa sase luni de la pierderea locului de munca nu au reusit sa gaseasca un alt post. Tot in categoria somerilor de cursa lunga se incadreaza si persoanele cu varsta intre 25 si 64 de ani, care nu au incheiat un alt contract de munca in termen de 12 luni de la intrarea in somaj. Toate persoanele din mediul rural aflate in cautarea unui loc de munca sau care sunt ocupate in agricultura, dar au venituri scazute si doresc sa-si creasca sansele de a avea un loc de munca mai bun, sa revina sau sa intre pe piata fortei de munca, fac parte din grupurile carora trebuie sa li se adreseze proiectele finantate prin intermediul acestui program.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.