Ieri, doua dintre lanturile importante de farmacii au anuntat ca nu mai elibereaza medicamente compensate si gratuite.
Reteaua de farmacii Help Net a declarat ieri ca nu mai elibereaza retete in regim gratuit si compensat pentru Casele de Asigurari unde plafonul a fost depasit, in aceasta situatie aflindu-se Bucurestiul si Timisoara. Pacientii care vor cauta medicamente compensate la Sensi Blue vor putea citi pe usa de la intrare un anunt in care se specifica acelasi lucru.
"De astazi (ieri - nr.) nu mai eliberam medicamente compensate si gratuite in majoritatea oraselor, acolo unde a fost depasit plafonul pentru 2005. Daca prin noul contract ni se vor da mai multi bani, vom reincepe eliberarea de medicamente compensate", ne-a declarat Laura Florea, director de relatii externe din cadrul Sensi Blue.

Elena Popescu, vicepresedintele Colegiului Farmacistilor, spune ca mai ales lanturile farmaceutice au probleme pentru ca au fost solicitate foarte mult in ultima vreme. Potrivit precizarilor sale, lanturile farmaceutice ocupa cam 20% din piata.
"Cred ca toate lanturile de farmacii si-au terminat banii. Ceva mai bine stau farmaciile independente.
Daca va fi schimbata modalitatea de finantare si vor putea cheltui banii alocati pentru a doua parte a anului, ar mai putea rezista o luna-doua. Insa Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate trebuie sa trimita o nota in acest sens catre casele judetene", a adaugat vicepresedintele Colegiului Farmacistilor.

Plafonul de acordare a compensatelor, in scadere

Plafonul de acordare a medicamentelor compensate ar putea sa scada de la 90% la 80% pentru lista de baza, respectiv la 40% pentru medicamentele scumpe, a spus ieri ministrul sanatatii Mircea Cinteza. Nu se stie sigur care va fi nivelul, vom anunta cind cifra va fi gata.

Aceste noi compensari reprezinta un nivel minim, care s-ar putea sa fie mai mare", a spus Cinteza. Criza medicamentelor compensate din aceste zile a fost explicata de ministrul sanatatii prin faptul ca unii farmacisti s-au panicat ca ar putea sa nu-si mai primeasca bani si au refuzat sa mai dea compensate. De asemenea, Cinteza a explicat ca, din bugetul de 12.000 miliarde lei al sanatatii, din acest an trebuie sa acopere si o "gaura" de 3.500 miliarde lasata de guvernul PSD. La sfirsitul anului 2004, s-au acumulat datorii de 3.500 miliarde peste contractele existente, ceea ce reprezinta o incalcare a legii", a spus ministrul sanatatii. Mircea Cinteza a precizat ca farmaciile trebuie sa acorde in cotinuare medicamente compensate, urmind ca problema bugetului sanatatii sa fie rezolvata prin "rostogolirea" unor datorii in anul financiar 2006.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.